inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Interviu artLine.ro cu artistul Octav Ungureanu, fondatorul revistei de benzi desenate COMICS

0 Comentarii


Octav Ungureanu (Smoking Cool Cat), artistul care realizeaza benzi desenate pentru Sapte Seri, a acordat un interviu pentru artLine.ro.

artLine.ro: Esti redactor sef al revistei COMICS.


Octav Ungureanu: Suna prea oficial "redactor sef"! sa spunem ca eu ma ocup de revista (strang propunerile de pe la oameni, aleg continutul, incercand sa ma sfatuiesc si cu altii de cate ori am ocazia, invit oameni noi sa contribuie, promovez revista si evenimentele ei, etc) dar Revista COMICS e deja mai mult decat o simpla revista, e o comunitate de artisti, autori de benzi desenate si impreuna organizam expozitii, ateliere si concursuri.


artLine.ro: De ce o revista de benzi desenate?

Octav Ungureanu: De ce nu? Am vrut sa fac o revista de benzi desenate pentru ca incepusem sa cunosc tot mai multi oameni care desenau si ziceau ca la noi nu exista reviste, nu au unde sa publice etc. In 2010, in doar 2 zile am compilat o revista doar cu comics-urile mele si un mic featuring comics.cevamarunt.ro pentru Street Delivery, unde aveam si expozitie - asta a fost practic  numarul pilot al Revistei COMICS - si am ramas surprins de cat de bine a fost primita si de cat de usor a fost s-o fac, apoi am pus-o si pe net, unde a circulat foarte bine, facand aproape 15.000 de vizualizari in doar cateva saptamani. Dupa ce am primit in acelasi an  trofeul Sandu Florea pentru debut, m-am hotarat sa fac mai mult pentru acest domeniu, intr-adevar putin cunoscut pe la noi. Am cumparat domeniul revistacomics.ro si am dat drumul revistei asa cum e azi.





artLine.ro: Romanii sunt pregatiti pentru asa ceva? Exista o cultura pentru acest segment de arta?

Octav Ungureanu: Exista o intreaga istorie! (vezi Istoria Benzii Desenate Romanesti, editura Vellant 2010)
Inainte de '89, acest domeniu a fost ceva mai apreciat dar dupa Revolutie cred ca lumea a ramas cu ideea ca benzile desenate inseamna propaganda comunista, si odata cu disparitia PCR-ului (a se citi "redenumirea lui") au disparut si toate revistele care publicau benzi desenate, reviste sprijinite si controlate de PCR.  Dupa '90 au aparut ceva reviste  dar n-au supravietuit financiar, in schimb au circulat foarte mult revistele Pif si Rahan, iar Egmont Romania a adus foarte multe titluri de banda desenata de la Mickey Mouse si Donald Duck, pana la Familia Flintstone sau Bugs Bunny, acum vad ca au lasat-o mai moale. Ca sa revin la revistele romanesti, ele n-au prea facut fata economiei de piata, disparand dupa 2-3 numere. Aici Revista COMICS vine cu un mare avantaj: internetul! Nu ne costa nimic sa urcam revista pe net si ajunge gratis la cititor. Publicul roman este relativ mic, fata de alte tari cu traditie, dar foarte variat, avem oameni pasionati de comics-urile americane, oameni care iubesc banda desenata franco-belgiana sau manga, banda desenata alternativa sau webcomics-urile, acestea din urma, zic eu, avand cel mai mare succes la public, pentru ca sunt cel mai accesibile si nu trebuie sa-ti placa in mod deosebit banda desenata ca sa gusti o gluma desenata in 3-4 cadre. Una peste alta, acest public e in crestere: pe la evenimente participa tot mai multi oameni iar Revista Comics nr. 7 de exemplu a depasit 64.000 de vizualizari.
 



artLine.ro: Citi oameni lucreaza la revista?

Octav Ungureanu: Revista a publicat deja 50 de autori romani de banda desenata, din care cel putin jumatate trimit propuneri pentru fiecare numar, chiar daca sunt raspanditi prin tara si chiar prin lume. Putem spune ca exista si un miez al revistei, aici in Bucuresti, adica vreo 10 oameni care sustin evenimentele revistei (ateliere, expozitii etc). Pe toti artistii de la Revista COMICS ii puteti cunoaste intrand la adresa web revistacomics.ro/artisti, unde au si link-uri catre blogurile sau portofoliile lor.



artLine.ro: Cine va ajuta financiar pentru realizarea ei?

Octav Ungureanu: Unele numere se bucura de mici sponsorizari, care ne permit sa publicam revista intr-un tiraj limitat - pentru autori si pentru diverse evenimente, alte numere sunt platite din banii de buzunar, la fel si expozitiile, dar e un efort care merita.


artLine.ro: Ce isi propune aceasta revista?

Octav Ungureanu: Pot spune ca revista deja si-a indeplinit obiectivele cu care a plecat la drum, adica: a adunat la un loc autori de banda desenata romani, de toate varstele si niveluri profesionale, a incurajat tineri talentati si le-a oferit sansa sa debuteze in paginile unei reviste, fie ea si un fanzin (teoretic). A tinut expozitii si alteliere in Bucuresti si nu numai -  Constanta, Cluj, Timisoara si Arad, a ajuns chiar si la un targ de carte din Paris si mai ales la Comic Con New York in 2011. A generat colaborari de tot felul, a organizat concursuri si a incurajat in mod constant oamenii sa deseneze dar mai ales a promovat pe cat posibil acest domeniu, ajungand atat la oameni deja pasionati de banda desenata cat si la oameni care spun cu mirare "Banda desenata?! Nu credeam ca exista asa ceva la noi". De asemenea, Revista COMICS a reusit sa stranga la un loc tot ce inseamna benzi desenate romanesti, intr-o librarie online: revistacomics.ro/librarie







artLine.ro: Ce planuri ai cu COMICS?

Octav Ungureanu: Revista COMICS merge mai departe si creste odata cu cei care contribuie la ea, facem evenimente tot mai mari si mai dese si nu in ultimul rand ajungem la tot mai multi oameni. Ideal ar fi sa faca pasul catre o revista lunara (ea apare acum o data la doua luni) dar deocamdata timpul nu ne permite. Si bineinteles ca nu ne-ar strica niste sponsorizari, pentru un tiraj tiparit mai mare si pentru expozitii, ba chiar speram ca la un moment dat autorii sa fie si platiti pentru munca lor, dar pana atunci din pacate, cred ca mai e... Revista COMICS ramane un mediu liber de exprimare, deschis atat a autorilor consacrati cat si celor aflati la inceput de drum.


artLine.ro: Ce parere ai despre bd-ul romanesc contemporan?

Octav Ungureanu: Din pacate cei  mai multi autori de banda desenata nu traiesc din asta, lucreaza cu totul altceva si deseneaza doar in timpul liber, avem prea putini oameni care pot spune ca fac banda desenata si sunt platiti pentru asta (avem in schimb autori romani care lucreaza full-time pentru edituri straine ca Dark Horse sau Casterman). Ca sa creasca acest domeniu si la noi e nevoie de cat mai multe "produse" - cat mai multe albume, reviste, etc. La noi lipsesc cu desavarsire editurile care sa publice banda desenata romaneasca, singura dedicata fiind Hardcomics, restul limitandu-se in a face traduceri. Mai nou, o casa de film - Mandragora - si-a facut curaj sa publice un album de banda desenata si nu a regretat deloc, Elabuga, caci despre el este vorba, fiind cel mai bun produs bd de la noi din ultimii ani; iar editura Casa Radio scoate cd-uri audio la pachet cu romane grafice, ilustrate de autori romani. De asemenea, se simte si o lipsa a scenaristilor, in aceasta situatie, autorii indreptandu-se, pe buna dreptate!, catre literatura, chiar Revista COMICS a publicat in paginile ei poezia "Noapte de decemvrie" de Macedonski in benzi desenate de Vali Ivan, fragment din nuvela lui Eliade "La tiganci" (benzi desenate de Mihai Grajdeanu) si chiar in cel mai recent numar, poezia "Cantec" de Nichita Stanescu transpusa in banda desenata de catre Flavius Patrascu. Trebuie sa mentionez si cea mai noua aparitie in domeniu: Urban Comics Made in Cluj - ce cuprinde lucrarile a 16 oameni, povestile lor avand in comun orasul Cluj. In rest, bd-ul romanesc contemporan inseamna self-publishing - adica tiraj foarte mic, pe banii autorilor si distributie aproape zero... Publicul roman vrea (si) banda desenata romaneasca! Pana nu creste oferta autohtona nu putem spera la o crestere a domeniului.


artLine.ro: Ce evenimente nationale legate de bd vor fi in acest an?

Octav Ungureanu: Cel mai important eveniment bd va fi si anul acesta Salonul European de Banda Desenata, unde speram sa fie si banda desenata romaneasca ceva mai promovata ca anul trecut. In rest va pot spune ca Revista COMICS va aduce si anul acesta FREE COMIC BOOK DAY in Romania si pregateste multe alte surprize, dar toate la timpul lor.


artLine.ro: Faci benzi desenate/ ilustratii?

Octav Ungureanu: Da, cu asta ma ocup. Public in Sapte Seri si colaborez cu cateva agentii de publicitate si webdesign. Mai fac si character design, mascote sau sigle cu personaje si infografice dar cele mai multe cereri sunt pe partea de caricatura si comics.



 
artLine.ro: Citi oameni activeaza in lumea bd-ului romanesc?

Octav Ungureanu: Cum ziceam, sunt foarte putini care se ocupa de benzi desenate full time, cred ca nu mai mult de 10-15, din care mare parte lucreaza pentru strainatate. Avem in schimb o gramada de ilustratori foarte talentati care fac storyboard-uri pt agentii de publicitate sau lucreaza pentru producatori de jocuri, oameni care cu siguranta n-ar refuza oportunitatea de a lucra la propriul album de benzi desenate. Sunt si ceva animatori si chiar caricaturisti care si-au incercat mana in arta secventiala si mai apoi avem foarte multi amatori care acum invata sa deseneze si devoreaza tutoriale si site-uri de profil. Foarte important este ca avem si  oameni care si-au dedicat intreaga viata acestei pasiuni, cum ar fi dl.Dodo Nita care a reusit, impreuna cu Alexandru Ciubotariu, sa publice Istoria Benzii Desenate Romanesti, a carei lansare a dat nastere Salonului European de Banda Desenata. Tot Dodo Nita este cel care timp de 21 de ani a strans la un loc cei mai activi autori romani in cadrul Salonului de Banda Desenata de la Constanta iar Alexandru Ciubotariu a pus bazele Muzeului de Banda Desenata (care a tinut 3 luni in cadrul MNAC-ului) si chiar daca acum nu mai are o locatie permanenta, se pregatesc expozitii sub egida lui.



Varianta tiparita a revistei, cat si multe alte albume si romane grafice romanesti, pot fi comandate online si se gasesc si la Galeria SAINT INK din Centrul Istoric (str. Doameni nr.3).(revistacomics.ro)






Sursa foto: Octav Ungureanu


D.T
editor artline.ro

5 Aprilie 2012
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Noi aparitii la Editura Casa Radio Gaudeamus 2011
Noi aparitii la Editura Casa Radio, Gaudeamus 2011

In perioada 20 - 26 noiembrie 2011, la Targul de carte Gaudeamus , Editura Casa Radio isi reinnoieste oferta de produse multimedia. Noile aparitii editoriale, menite sa restituie cele mai ...

Festivalul Opera Copiilor editia a patra
Festivalul Opera Copiilor, editia a patra

Intre 29 mai si 3 iunie, Opera Comica pentru Copii ii sarbatoreste pe cei mici printr-un amplu festival dedicat lor, cu o multime de activitati si surprize. Cea de-a patra editie a Festivalului Opera ...

Albumul saptamanii: "Eu & tu"

Trupa TNT a revenit pe piata muzicala cu un nou album, "Eu & tu". Intr-o formula de duet, componentele formatiei, Laura si Lala, abordeaza pe acest disc un nou stil, in premiera ...

Festivalul "Sighisoara medievala"

In perioada 28-30 iulie 2006 va avea loc la Sighisoara editia a XIV-a a Festivalului "Sighisoara medievala", organizat de primaria municipiului. Tema acestui eveniment este "Traditie culturala si ...

Ministrul Iorgulescu a facut un nou apel la deconspirarea colaborationistilor din Cultura

Ca o coincidenta sau nu, exact in ziua in care presedintele Traian Basescu a fost prezent la CNSAS, impreuna cu noii sefi ai SRI si SIE, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a facut un ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline