Octav Ungureanu (Smoking Cool Cat), artistul care realizeaza benzi desenate pentru Sapte Seri, a acordat un interviu pentru artLine.ro.
artLine.ro: Esti redactor sef al revistei COMICS.
Octav Ungureanu: Suna prea oficial "redactor sef"! sa spunem ca eu ma ocup de revista (strang propunerile de pe la oameni, aleg continutul, incercand sa ma sfatuiesc si cu altii de cate ori am ocazia, invit oameni noi sa contribuie, promovez revista si evenimentele ei, etc) dar Revista COMICS e deja mai mult decat o simpla revista, e o comunitate de artisti, autori de benzi desenate si impreuna organizam expozitii, ateliere si concursuri.
artLine.ro: De ce o revista de benzi desenate?
Octav Ungureanu: De ce nu? Am vrut sa fac o revista de benzi desenate pentru ca incepusem sa cunosc tot mai multi oameni care desenau si ziceau ca la noi nu exista reviste, nu au unde sa publice etc. In 2010, in doar 2 zile am compilat o revista doar cu comics-urile mele si un mic featuring comics.cevamarunt.ro pentru Street Delivery, unde aveam si expozitie - asta a fost practic numarul pilot al Revistei COMICS - si am ramas surprins de cat de bine a fost primita si de cat de usor a fost s-o fac, apoi am pus-o si pe net, unde a circulat foarte bine, facand aproape 15.000 de vizualizari in doar cateva saptamani. Dupa ce am primit in acelasi an trofeul Sandu Florea pentru debut, m-am hotarat sa fac mai mult pentru acest domeniu, intr-adevar putin cunoscut pe la noi. Am cumparat domeniul revistacomics.ro si am dat drumul revistei asa cum e azi.
artLine.ro: Romanii sunt pregatiti pentru asa ceva? Exista o cultura pentru acest segment de arta?
Octav Ungureanu: Exista o intreaga istorie! (vezi Istoria Benzii Desenate Romanesti, editura Vellant 2010)
Inainte de '89, acest domeniu a fost ceva mai apreciat dar dupa Revolutie cred ca lumea a ramas cu ideea ca benzile desenate inseamna propaganda comunista, si odata cu disparitia PCR-ului (a se citi "redenumirea lui") au disparut si toate revistele care publicau benzi desenate, reviste sprijinite si controlate de PCR. Dupa '90 au aparut ceva reviste dar n-au supravietuit financiar, in schimb au circulat foarte mult revistele Pif si Rahan, iar Egmont Romania a adus foarte multe titluri de banda desenata de la Mickey Mouse si Donald Duck, pana la Familia Flintstone sau Bugs Bunny, acum vad ca au lasat-o mai moale. Ca sa revin la revistele romanesti, ele n-au prea facut fata economiei de piata, disparand dupa 2-3 numere. Aici Revista COMICS vine cu un mare avantaj: internetul! Nu ne costa nimic sa urcam revista pe net si ajunge gratis la cititor. Publicul roman este relativ mic, fata de alte tari cu traditie, dar foarte variat, avem oameni pasionati de comics-urile americane, oameni care iubesc banda desenata franco-belgiana sau manga, banda desenata alternativa sau webcomics-urile, acestea din urma, zic eu, avand cel mai mare succes la public, pentru ca sunt cel mai accesibile si nu trebuie sa-ti placa in mod deosebit banda desenata ca sa gusti o gluma desenata in 3-4 cadre. Una peste alta, acest public e in crestere: pe la evenimente participa tot mai multi oameni iar Revista Comics nr. 7 de exemplu a depasit 64.000 de vizualizari.
artLine.ro: Citi oameni lucreaza la revista?
Octav Ungureanu: Revista a publicat deja 50 de autori romani de banda desenata, din care cel putin jumatate trimit propuneri pentru fiecare numar, chiar daca sunt raspanditi prin tara si chiar prin lume. Putem spune ca exista si un miez al revistei, aici in Bucuresti, adica vreo 10 oameni care sustin evenimentele revistei (ateliere, expozitii etc). Pe toti artistii de la Revista COMICS ii puteti cunoaste intrand la adresa web revistacomics.ro/artisti, unde au si link-uri catre blogurile sau portofoliile lor.
artLine.ro: Cine va ajuta financiar pentru realizarea ei?
Octav Ungureanu: Unele numere se bucura de mici sponsorizari, care ne permit sa publicam revista intr-un tiraj limitat - pentru autori si pentru diverse evenimente, alte numere sunt platite din banii de buzunar, la fel si expozitiile, dar e un efort care merita.
artLine.ro: Ce isi propune aceasta revista?
Octav Ungureanu: Pot spune ca revista deja si-a indeplinit obiectivele cu care a plecat la drum, adica: a adunat la un loc autori de banda desenata romani, de toate varstele si niveluri profesionale, a incurajat tineri talentati si le-a oferit sansa sa debuteze in paginile unei reviste, fie ea si un fanzin (teoretic). A tinut expozitii si alteliere in Bucuresti si nu numai - Constanta, Cluj, Timisoara si Arad, a ajuns chiar si la un targ de carte din Paris si mai ales la Comic Con New York in 2011. A generat colaborari de tot felul, a organizat concursuri si a incurajat in mod constant oamenii sa deseneze dar mai ales a promovat pe cat posibil acest domeniu, ajungand atat la oameni deja pasionati de banda desenata cat si la oameni care spun cu mirare "Banda desenata?! Nu credeam ca exista asa ceva la noi". De asemenea, Revista COMICS a reusit sa stranga la un loc tot ce inseamna benzi desenate romanesti, intr-o librarie online: revistacomics.ro/librarie
artLine.ro: Ce planuri ai cu COMICS?
Octav Ungureanu: Revista COMICS merge mai departe si creste odata cu cei care contribuie la ea, facem evenimente tot mai mari si mai dese si nu in ultimul rand ajungem la tot mai multi oameni. Ideal ar fi sa faca pasul catre o revista lunara (ea apare acum o data la doua luni) dar deocamdata timpul nu ne permite. Si bineinteles ca nu ne-ar strica niste sponsorizari, pentru un tiraj tiparit mai mare si pentru expozitii, ba chiar speram ca la un moment dat autorii sa fie si platiti pentru munca lor, dar pana atunci din pacate, cred ca mai e... Revista COMICS ramane un mediu liber de exprimare, deschis atat a autorilor consacrati cat si celor aflati la inceput de drum.
artLine.ro: Ce parere ai despre bd-ul romanesc contemporan?
Octav Ungureanu: Din pacate cei mai multi autori de banda desenata nu traiesc din asta, lucreaza cu totul altceva si deseneaza doar in timpul liber, avem prea putini oameni care pot spune ca fac banda desenata si sunt platiti pentru asta (avem in schimb autori romani care lucreaza full-time pentru edituri straine ca Dark Horse sau Casterman). Ca sa creasca acest domeniu si la noi e nevoie de cat mai multe "produse" - cat mai multe albume, reviste, etc. La noi lipsesc cu desavarsire editurile care sa publice banda desenata romaneasca, singura dedicata fiind Hardcomics, restul limitandu-se in a face traduceri. Mai nou, o casa de film - Mandragora - si-a facut curaj sa publice un album de banda desenata si nu a regretat deloc, Elabuga, caci despre el este vorba, fiind cel mai bun produs bd de la noi din ultimii ani; iar editura Casa Radio scoate cd-uri audio la pachet cu romane grafice, ilustrate de autori romani. De asemenea, se simte si o lipsa a scenaristilor, in aceasta situatie, autorii indreptandu-se, pe buna dreptate!, catre literatura, chiar Revista COMICS a publicat in paginile ei poezia "Noapte de decemvrie" de Macedonski in benzi desenate de Vali Ivan, fragment din nuvela lui Eliade "La tiganci" (benzi desenate de Mihai Grajdeanu) si chiar in cel mai recent numar, poezia "Cantec" de Nichita Stanescu transpusa in banda desenata de catre Flavius Patrascu. Trebuie sa mentionez si cea mai noua aparitie in domeniu: Urban Comics Made in Cluj - ce cuprinde lucrarile a 16 oameni, povestile lor avand in comun orasul Cluj. In rest, bd-ul romanesc contemporan inseamna self-publishing - adica tiraj foarte mic, pe banii autorilor si distributie aproape zero... Publicul roman vrea (si) banda desenata romaneasca! Pana nu creste oferta autohtona nu putem spera la o crestere a domeniului.
artLine.ro: Ce evenimente nationale legate de bd vor fi in acest an?
Octav Ungureanu: Cel mai important eveniment bd va fi si anul acesta Salonul European de Banda Desenata, unde speram sa fie si banda desenata romaneasca ceva mai promovata ca anul trecut. In rest va pot spune ca Revista COMICS va aduce si anul acesta FREE COMIC BOOK DAY in Romania si pregateste multe alte surprize, dar toate la timpul lor.
artLine.ro: Faci benzi desenate/ ilustratii?
Octav Ungureanu: Da, cu asta ma ocup. Public in Sapte Seri si colaborez cu cateva agentii de publicitate si webdesign. Mai fac si character design, mascote sau sigle cu personaje si infografice dar cele mai multe cereri sunt pe partea de caricatura si comics.
artLine.ro: Citi oameni activeaza in lumea bd-ului romanesc?
Octav Ungureanu: Cum ziceam, sunt foarte putini care se ocupa de benzi desenate full time, cred ca nu mai mult de 10-15, din care mare parte lucreaza pentru strainatate. Avem in schimb o gramada de ilustratori foarte talentati care fac storyboard-uri pt agentii de publicitate sau lucreaza pentru producatori de jocuri, oameni care cu siguranta n-ar refuza oportunitatea de a lucra la propriul album de benzi desenate. Sunt si ceva animatori si chiar caricaturisti care si-au incercat mana in arta secventiala si mai apoi avem foarte multi amatori care acum invata sa deseneze si devoreaza tutoriale si site-uri de profil. Foarte important este ca avem si oameni care si-au dedicat intreaga viata acestei pasiuni, cum ar fi dl.Dodo Nita care a reusit, impreuna cu Alexandru Ciubotariu, sa publice Istoria Benzii Desenate Romanesti, a carei lansare a dat nastere Salonului European de Banda Desenata. Tot Dodo Nita este cel care timp de 21 de ani a strans la un loc cei mai activi autori romani in cadrul Salonului de Banda Desenata de la Constanta iar Alexandru Ciubotariu a pus bazele Muzeului de Banda Desenata (care a tinut 3 luni in cadrul MNAC-ului) si chiar daca acum nu mai are o locatie permanenta, se pregatesc expozitii sub egida lui.
Varianta tiparita a revistei, cat si multe alte albume si romane grafice romanesti, pot fi comandate online si se gasesc si la Galeria SAINT INK din Centrul Istoric (str. Doameni nr.3).(revistacomics.ro)
Sursa foto: Octav Ungureanu
D.T
editor artline.ro
5 Aprilie 2012