Aceasta initiativa este o continuare fericita a programului national <<Sibiu Capitala Culturala Europeana>>. Am transmis programul nostru catre Comisia Europeana, in 13 septembrie, el a fost in principiu acceptat si urmeaza sa-l finalizam", a spus Iorgulescu, cu prilejul aceleiasi conferinte de presa. "In spiritul documentelor europene si internationale, lansarea in Romania a Anului European al Dialogului Intercultural se doreste a fi un eveniment cu rezonante deosebite in viata teatrala romaneasca, prilejuind, totodata, o intalnire intre importanti directori de scena, actori, critici, dramaturgi, scenografi din tara si din strainatate.
Timp de cateva zile, Clujul se va dovedi un real spatiu european, unde virtutile spectacolului de teatru vor inlatura barierele lingvistice, etnice sau confesionale. Sper de aceea ca Festivalul International de Teatru Interferente sa demonstreze valoarea unui principiu fundamental pentru Uniunea Europeana, si anume, cel al unitatii spirituale prin diversitate culturala", a declarat ministrul Culturii si Cultelor. Programul organizat de Romania va cuprinde cinci tipuri de activitati principale: "Pelerinaj" - spectacole teatrale si instalatii fotografice; "Inclus" - o platforma virtuala pentru diversitate culturala si pentru crearea unui muzeu virtual al Romaniei moderne; "Strada dialogului intercultural"; "Harti mentale" - dezvoltarea unor harti ale identitatii teritoriale; "Muzica" - concerte sustinute de artisti din diferite parti ale lumii.
Lansarea programului la Cluj vine dupa ce, in cursul zilei de ieri, Anul European al Dialogului Intercultural a debutat la Bruxelles, in prezenta unor personalitati precum Jan Figel, comisarul european pentru educatie si cultura. "Festivalul Interferente este oportun pentru ca este unul in mai multe limbi, multicultural", a spus si secretarul de stat Demeter Andras. MCC va finanta si proiectele culturale derulate de institutiile statului, cat si pe cele ale operatorilor culturali, fiind preconizata alocarea unui buget de 3-4 de milioane euro. In acest sens, ministerul a lansat in urma cu o luna un concurs de selectare a unor proiecte care sa stimuleze diversitatea culturala si dialogul intercultural, care se vor derula anul viitor, in contextul Anului European al Dialogului Intercultural. "Avem un numar de 30 de proiecte depuse, care au perioada de realizare in primul trimestru al lui 2008", a spus secretarul de stat Demeter Andras, precizand ca Ministerul va organiza concursuri si pentru selectarea de proiecte pentru restul anului urmator. El a mai precizat ca mai multe orase din tara, printre care Timisoara, Iasi, Sibiu, Cluj etc - si-au anuntat participarea la Anul European al Dialogului Intercultural. (M.A.)