Expozitia a stârnit un interes major, litografii lui Dali fiind vazute deja de sute de persoane, la Alba Iulia. Pentru bilet se platesc 5 lei pentru adulti si 2,5 lei pentru elevi si studenti.
Directorul muzeului, Gabriel Rustoiu, a apreciat ca, din punctul de vedere al interesului stârnit, expozitia se afla imediat dupa cea în care au fost prezentate bratarile dacice.
Litografiile, din care patru sunt extrem de valoroase, sunt pazite în permanenta de politisti comunitari, existând si alte sisteme de siguranta.
Îmbulzeala la vernisaj
Vernisajul expozitei a avut loc miercuri seara. Ora la care a fost programat a facut ca muzeul sa fie practic luat cu asalt, în sala fiind prezente cel putin 200 de persoane.
Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat în cadrul vernisajului, ca aducerea unor opere originale ale lui Dali la Alba Iulia arata ca municipiul, dar si întreg judetul Alba nu mai trebuie sa fie considerate „de mâna a doua” pe plan cultural.
Cel care a mediat aducerea litografiilor la Alba Iulia a fost Horia Timis, medic la Centrul de Zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, de aceasta data ca reprezentant al Casei Timis. „Este începutul unei colaborari mult mai ample. Dorim sa aducem în Alba arta adevarata si valori autentice”, a declarat Horia Timis.
Posesorul legal al acestei colectii este firma Euro-Art Luxembourg SaRL Belgia, al carei reprezentant a confirmat faptul ca tânarul medic este cel care l-a convins sa aduca aceasta expozitie si la Alba Iulia.
Totul s-a facut prin intermediul Institutului de Dezvoltare Regionala Administrativa si Durabila (IDRAD) din Chisinau, institut creat de numai câteva luni, cu scopul declarat de a grabi procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana.
Acesta a fost si motivul pentru care posesorii colectiei au fost convinsi sa o prezinte la Alba Iulia si nu în alta parte, pentru ca Alba Iulia este un loc simbolic pentru unitatea românilor de pretutindeni.