Intelectuali si artisti a' umar la umar pentru salvarea sediului GDS
Cateva sute de artisti, oameni de cultura, persoane publice, jurnalisti si cativa politicieni s-au adunat ieri in curtea Grupului pentru Dialog Social pentru a protesta. GDS-ul este la un pas de a fi evacuat de doua organizatii care s-au facut cunoscute in spatiul public prin cateva scandaluri legate de deturnari de fonduri si o afacere de tip Caritas.
Cladirea in care isi desfasoara in prezent activitatea Libraria Humanitas, Green Hours-ul si Revista 22 a fost nationalizata in 1945. In 1989 aici era sediul UTC-ului, dar spatiul n-a fost niciodata trecut in patrimoniul acestuia. In 1990, el a trecut in patrimoniul Ministerului Culturii si a fost dat in folosinta cu titlu gratuit GDS-ului. In 2004, Guvernul Nastase a dat o ordonanta de guvern care prelungeste acest contract pana in 2014. Numai ca, intre timp, Parlamentul a adoptat o Lege a tinerilor care prevede ca patrimoniul fostului UTC sa revina Fundatiei Nationale pentru Tineret, iar una din cladirile tinerilor comunisti pusa pe lista este si cea de pe Calea Victoriei. Interesant este ca, pentru a beneficia de ce a mai ramas in conturile UTC, au fost infiintate doua fundatii care au acelasi numeA: Fundatia Nationala pentru Tineret.
Cum a fost asta legal posibil este o alta intrebare. Anul trecut, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care modifica Legea Tinerilor, adica abroga articolul de lege care facea referire la sediul GDS, respins de ambele camere ale Parlamentului. Presedintele Basescu a trimis initiativa legislativa pentru reexaminare la Guvern. Senatul insa a respins, pe 7 iunie, din nou, Ordonanta, desi Comisia pentru invatamant avizase raportul de admitere dat cererii de reexaminare primite de la presedinte. Prin urmare, votul decisiv urmeaza sa fie in Camera Deputatilor. "Parlamentarii au facut o greseala si sper sa nu o mai repete in Camera Deputatilor", a declarat, la protestul de ieri, presedindele GDS, Radu Filipescu.
ARedactorii revistei 22, alaturi de Stelian Tanase, Ana Blandiana, Dorina Chiriac, Florin Piersic Jr., Marcel Iures, Radu Afrim sunt doar cativa dintre cei care si-au exprimat in curtea de la Green Hours regretul sau revolta in privinta evacuarii sediului, care ar presupune si mutarea Clubului Green Hours. Practic, batalia intre cele doua Fundatii Nationale de Tineret, care se acuza una pe alta, nu are decat un singur scop: obtinerea fondurilor UTC (sau ce a mai ramas din ele). Nici una din aceste organizatii nu s-a facut cunoscuta vreodata pentru vreo activitate in domeniul tineretului. Ba, una dintre ele a facut afaceri cu acte pe care erau insemnele oficiale statului roman.
In schimb, numai enumerarea `activitatilor in domeniul tineretului` ale clubului si teatrului de la Green Hours sau ale GDS-ului ar umple o carte.