Insulele Paxos si Antipaxos scaldate de apele turcoaz ale Marii Ionice sunt locuri desprinse din legende nemuritoare. In mitologia greaca Paxos a fost rupta din Corfu de zeul Poseidon, care stapanea Imparatia apelor, printr-o simpla lovitura de trident. Indragostit de nimfa Amfitriti, Poseidon ii promisese acesteia un loc doar pentru dragostea lor.
Strabatand canalul ce desparte cele doua insule, spre sud se deschide minunata priveliste catre Paxos. Daca in perioada bizantina si Evul Mediu aceasta era invadata frecvent de pirati, astazi insula traieste sub “asediul” necontenit al turistilor. Activitatile traditionale ca obtinerea uleiului de masline, fabricarea sapunului si pescuitul, care reprezentau singurele moduri de subzistenta pentru localnici, au inceput a fi inlocuite de industria turismului la inceputul anilor ’60.
Cel mai bine veti cunoaste aceasta schimbare vizitand dinamicul orasel Gaios, inima administrativa a comunitatii. Muzeul din Paxos se afla intr-o cladire neoclasica din 1905 si expune artefacte din perioadele preistorica, clasica si moderna.
Cea mai veche asezare de pe insula este Ozias, locul unde se intalnesc ruinele a doua bazilici din vremea crestinismului timpuriu dedicate Sfintilor Stefan si Marina. La o distanta de 5 km de Gaios se gaseste Logos, un sat pitoresc ascuns printre pini si maslini, pe care merita sa il vizitezi pentru biserica “Izvorul Tamaduirii” si tavernele sale.
In dialectul vorbit in Paxos, Antipaxos si Corfu – ca sa enumeram doar cele mai importante trei insule - veti auzi cuvinte si expresii nascute din contactul cu limba italiana. Aceasta fiindca dupa mai multe stapaniri straine, la sfarsitul secolului al XIV-lea, insula a intrat sub conducerea venetienilor.
Asa-zisele Pesteri Albastre care s-au format in relieful stancos din Paxos, constituie una dintre cele mai spetaculoase atractii din zona. Odata ce ai patruns in lumea lui Poseidon (potrivit legendei zeul si-ar fi construit palatul intr-una dintre aceste pesteri!), vei fi uimit de frumusetea si grandoarea acesteia si de faptul ca timpul se scurge altfel.
Insula Antipaxos are doar 5 km patrati, populatie pana intr-o suta de oameni, si o veti intalni la 3 km sud de Paxos. Plajele cu nisip alb Vrika si Voutoumi, culoarea si claritatea apei atrag adesea comparatii cu peisajul din Caraibe. Taxiurile de apa revin la Antipaxos cam din ora in ora pentru a transporta turistii inapoi la Gaios. Nu puteti parasi micul paradis de langa Corfu, inainte de a fi gustat vinul negru de Antipaxos obtinut din recolta locala.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro