Regiunea croata Kvarner cuprinde in afara de partea continentala si un grup de insule din nordul Marii Adriatice. Povestea ei a inceput cu mult timp in urma dupa cum lasa sa se inteleaga o alta denumire a sa, Apsyrtides, care face trimitere la mitul argonautilor si Lanii de Aur.
Marturiile arheologice vin sa confirme vechimea acestui spatiu care inca din Paleolitic a adapostit primele comunitati umane.
Cea mai potrivita perioada pentru a vizita insulele Kvarner este intre lunile aprilie si octombrie. Atunci temperaturile sunt optime pentru deplasari pe distante mai mari sau mai mici, atingand 38 grade in timpul verii.
Krk, cel mai mare oras de pe insula cu acelasi nume, a fost in antichitate adminstrat de catre romani. Atractiile culturale mai de seama din centrul vechi sunt: Catedrala Maicii Domnului, Biserica Sf Quirinus construita in stil romanesque si castelul fortificat ale carui porti medievale se pot vedea si astazi. Pe acelasi petic de pamant, la sud-vest de Omisalj, se gasesc ruinele orasului roman Fulfinum din care se mai vad cateva cladiri publice si strazile perpendicular intretaiate.
In secolul al V-lea si mai ales cel urmator, in regiunea Kvarner au fost inaltate mai multe bazilici, mai ales de catre arhitecti din Milano, ale caror urme sunt vizibile. Tot atunci, sub conducerea Imparatului Iustinian au luat fiinta fortificatiile timpurii.
Cu ajutorul unui feribot, din Krk se poate ajunge pe insula Cres care este un adevarat paradis adapostind peste 1300 specii de animale si plante, dintre care unele endemice. Aici veti vedea portul medieval Mandrac, cu palatele familiilor nobile de odinioara si bisericile sale gotice ori renascentiste deosebit de valoroase.
Datorita caracteristicilor topografice si climatice speciale, orasul Losinj de pe insula omonima a fost in trecut unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Adriatica. Mai tarziu, faima a fost amplificata de aristocratii austro-ungari care aveau obiceiul sa se retraga in vacanta aici.