Daca vizitati Republica Yemen nu veti fi foarte departe de Insula Socotra. Ea este cea mai importanta dintre insulele care alcatuiesc arhipelagul de langa "cornul" Africii, intinzandu-se pe o suprafata de 3650 km patrati.
Insula Socotra este impropriu enumerata printre cele mai singuratice locuri de pe Pamant, avand o populatie de 55.000 locuitori, insa este pe drept considerata cea mai bizara. Nimeni nu stie cu cate milioane de ani in urma s-a desprins din continentul primordial, insa caracteristicile biogeografice prezente arata ca pentru mult timp a avut o evolutie independenta de uscat. Ultimele descoperiri intaresc ideea ca ar fi luat nastere chiar inainte de aparitia mamiferelor.
Astfel se explica de ce o treime din cele peste 800 specii de plante nu se mai intalnesc in niciun alt loc de pe Pamant. In afara de comorile botanice mai pot fi remarcate 27 specii de reptile si 190 specii de pasari, din pricina carora insulele componente ale arhipelagului au fost supranumite "Insulele Galapagos ale Oceanului Indian".
Orice drumetie spre zonele inalte ale insulei pun in lumina arborele care se cheama Sangele Dragonului, numit astfel din pricina sevei rosii pe care oamenii o folosesc in remediile naturale. Acesta impresioneaza prin dimensiuni, prin forma, prin varsta la care poate ajunge, si nu in ultimul rand prin legendele legate de numele sau. Denumirea stiintifica a acestei specii endemice este Dracaena cinabru. De asemenea, exista numeroase exemplare de pomegranate si arbori suculenti cu forma de castravete.
Locuitorii Insulei Socotra vorbesc o limba semitica asemanatoare cu araba, careia ii spun "Soqotri", si au o cultura proprie formata din traditii si obiceiuri stravechi. Cei mai multi dintre ei locuiesc in Hadibu si Qalansya si au ca ocupatie de baza pescuitul, cresterea animalelor si agricultura. Filele de istorie pomenesc Insula Socotra ca un mare producator de tamaie si mir. Acestea au fost folosite in cadrul ritualurilor religioase din cele mai vechi timpuri.
Insula Socotra este accesibila atat pe apa cat si prin aer, fapt ce-i creste substantial numarul de vizitatori de la un sezon la altul. Aeroportul comercial Socotra deserveste toate insulele arhipelagului si a fost deschis in anul 1999.
Sursa foto: 1,2