Insula Pastelui, situata in sud - estul Pacificului, a fost anexata din 1888 statului Chile. Insula s-a format in urma eruptii vulcanice si are o suprafata de numai 171 kilometri patrati. Este despadurita si relieful este usor deluros.
Insula a fost descoperita in 1722 de catre exploratorii europeni in Duminica Pastelui, de unde vine si denumirea asezarii. In anul 1770 are loc o noua expeditie pe insula. Exploratorii au gasit aceeasi populatie diversificata si neprietenoasa care, cativa ani mai tarziu, trece printr-o criza sociala datorita demoralizarii oamenilor. Populatia insulei, inca de la primii locuitori, trece prin schimbari radicale: foamete, epidemii, razboaie, in anul 1862 – tinta pentru cautatorii de scalvi, colonialism, despadurire, si un mare declin demografic repetat.
Principala atractie a insulei, o constituie misterioasele statui “moai”. Sunt ramasitele culturii “moai” ce il aveau in centru pe zeul “Make Make”. Statuile au fost sculptate intre anii 1100 si 1500 si se gasesc imprasitate pe intreaga insula. Sunt in total 887 de statui sculptate in roca din cenusa vulcanica solidificata. Greutatea lor variaza intre 14 si 80 de tone. Exista, insa, si una ce depaseste 270 de tone. Curios ramane felul in care aceste statui au fost transportate si asezate in diverse locuri pe insula. Se presupune ca s-au folosit funii din scoarta arborelui hau –hau, ce prezinta o duritate aparte.
Unele statui au fost amplasate pe anumite platforme de piatra numite “ahu”. Acestea difera in functie de asezare si statuie. Cel mai mare ahu are 220 de metri si poarta 15 statui, unele cu 9 metri inaltime.
Printre alte particularitati ale Insulei Pastelui se numara si: petroglifele (imagini sculptate in piatra, peste 4000), casele din piatra, zidurile de piatra, pesteri. Datorita acestor urme ale traditiilor si culturilor vechilor locuitori ai insulei, o mare parte din insula este declarata drept Parc National si patrimoniu universal UNESCO.
Sursa foto