Mitilinis este una dintre cele mai estice asezari grecesti din arhipelagul egeean, un orasel pe care pozitia geografica il recomanda mai degraba ca o prelungire a coastelor asiatice. Rasfirat pe 8 dealuri domoale, dispunand de un fort cu ziduri impresionante vizibile de la distanta, orasul Mitilinis isi farmeca vizitatorii inca din primul moment.
Chiar daca suprafata insulei nu i-a permis sa creasca neintrerupt, Mitilinis nu sta deloc rau cu economiile, iar asta datorita turismului. La Mitilinis nu numai povestile se vand bine ci si destinatia, cu tot ce poate pune ea la dispozitie in plan material: o mare albastra ca cerul, nisip, obiective istorice, monumente, cafenele, restaurante, peisaje si altele. Adevarul este ca, lasand mitologia de-o parte si cercetand mai bine documentele istorice, asezarea se dovedeste printre cele mai vechi din intreaga Elada!
Ca ansamblu arhirectural, Mitilinis trimite doar la sfarsitul secolului al XIX-lea, datorita cladirilor neoclasice predominante. Monumentele crestine sunt deosebit de importante pentru comunitatea locala si pentru cei care vor sa le descopere comorile spirituale. Elocvente in acest sens sunt Catedrala Sfantul Atanasie, in care au fost asezate spre inchiare moastele Sf. Teodor din Bizant, protectorul insulei, si biserica Sf. Terapon, opera renumitului arhitect Argyris Adali. Aproape fata in fata cu aceasta se gaseste Muzeul Artei Bizantine, cu numeroase exponate de valoare.
Arhitectura militara este si ea reprezentata prin existenta fortului medieval construit de Imparatul Iustinian. In ciuda daunelor suferite in perioada turcocratiei, constructia a reusit sa ajunga intacta pana in zilele noastre. Din vechiul sistem defenisv se mai pastreaza un numar insemnat de tuneluri care facilitau legatura cu exteriorul in caz de asediu. Castelul serveste astazi ca loc de desfasurare a principalelor evenimente culturale din perioada verii.
Un alt obiectiv de importanta internationala este teatrul antic din dealul impadurit numit Agia Kyriaki, care dateaza din epoca romana tarzie. Cu o capacitate medie de 15.000 de persoane, acesta este considerat unul dintre cele mai mari teatre ale Antichitatii. Mai multe aspecte despre cum traiau oamenii din insula Mitilinis, acum 2000 de ani sau mai mult, puteti afla vizitand Muzeul Arheologic din Mitilinis. Artefactele va vor purta intr-o calatorie imaginara in timp, de la sfarsitul neoliticului si pana in perioada romana tarzie.
Sursa foto: thehotel.gr
I. C.