Hydra este una dintre cele mai pitoresti destinatii din apropiere de Atena, o insula care ascunde multe valori traditionale ale Greciei, si care a inspirat de-a lungul timpului multi artisti celebri. Contrastul dintre munte si mare, casele albe, indeletnicirile de tip traditional, si modul in care acestea se impletesc cu firul modernitatii, formeaza partea cea mai interesanta a obiectivului.
Hydra face parte din Insulele Saronice din Marea Egee, aflata intre golfurile Saronic si Argolic. Cursele pe mare din portul Piraeus al Atenei au loc regulat si dureaza aproximativ 3 ceasuri in conditii normale.
La fel ca multe asezari specifice zonelor de deal din Italia, Hydra se remarca prin arhitectura veche, la conservarea careia tine cu sfintenie, si prin magazine, baruri, restaurante ori hoteluri mici dar cochete. Daca doriti sa faceti baie in mare, sa va bucurati de peisajele magnifice, si in acelasi timp sa aveti in apropierea dumneavoastra o taverna, va puteti indrepta atentia catre una din plajele: Vlychos, Plakes Vlychou si Kamini.
In secolele XVIII-XIX, vasele din Hydra transportau marfa aproape in toate colturile lumii, ceea ce a facut-o cunoscuta si extrem de bogata in acelasi timp. Din aceasta perioada dateaza cele mai multe case vechi locuite odinioara de comercianti bogati stabiliti in zona. Arhitectura locala impleteste elementele traditionale cu cele italienesti. Printre cele mai deosebite sunt conacele, ridicate din piatra, pe mai multe nivele. Un “archontiko” pe care nu ai voie sa il ratezi este conacul Tombazi, ce domina colina din fata portului de feriboturi. Cladirea adaposteste in zilele noastre o filiala a Scolii de Arte Frumoase si un camin pentru studenti.
Portul este presarat cu o multime de cafenele, taverne si magazine de suveniruri. Gasiti dupa preferinta: vederi, magneti de frigider, haine, cani, statuete, vase si piese din ceramica etc. Hydra indrageste si promoveaza filmul, dovada stau clubul dedicat acestuia si cinematograful in aer liber care propune cinefililor vara, la orele de dupa amurg, cele mai noi pelicule.
Hydra nu este o insula tocmai obisnuita, accesul autovehicolelor fiind interzis. Singurele intalnite sunt cele care ridica deseurile, in rest, localnicii si valurile de turisti pun desagii pe spatele magarusilor sau pe biciclete.
Pe insula Hydra functioneaza sase manastiri ortodoxe si mult mai multe biserici de mir. Doua dintre asezamintele monahale de notorietate privesc de deasupra portul agitat: manastirea Profitis Ilias, fondata in secolul X, si Agia Efpraxia. Plecand de la biserica Sf. Konstantinos din Hydra, iti va lua doar 45 de minute sa ajungi pe jos la manastirea Profetului Ilie. Nu departe de aici se gaseste si cel mai inalt “munte” de pe insula, Eros, care in ciuda asteptarilor masoara doar 598 m. Hydra este totusi una dintre insulele apreciate pentru traseele turistice care urmeaza culmile reliefului nu foarte inalt. Tot in Hydra se afla Biserica Adormirii Maicii Domnului, de secol XVII, in spatele careia fiinteaza si un muzeu.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro