Asezata la doar 20 de kilometri de capitala Senegalului, Dakar, insula Goree este cunoscuta pentru “casa sclavilor”, cladire istorica ce a ramas marturie comertului cu sclavi de pe coasta occidentala a Africii.
Insula a fost stapanita de mai multe state, apartinand mai intai portughezilor, apoi Olandei, Angliei si in final, francezilor. De aici se explica si arhitectura mozaicata a orasului, ce dezvaluie influenta mai multor culturi. In prezent are nu mai mult de 1000 de locuitori.
“Casa Sclavilor” a fost construita intre 1780 - 1784 si este una dintre cele mai vechi cladiri de pe insula. A fost construita de olandezi, care au si dat numele insulei. Cladirea este foarte bine conservata si intretinuta si este principala atractie turistica a insulei.
Insula este loc de pelerinaj in amintirea sclavilor care au murit datorita conditiilor si cruzimii cu care au fost tratati in acest loc. A devenit patrimoniu UNESCO in anul 1978, dar este un obiectiv turistic foarte putin cunoscut.
In ciuda, trecutului infiorator, insula este de o frumusete rara, imbinand diferite stiluri arhitecturale, culturi si traditii. Cladirile sunt frumos colorate si despartite de strazi mici, adesea pavate cu piarta si marginite de randuri de plante si flori. Modestia si simplitatea fac ca aceasta mica insula sa fie una dedicate relaxarii, a regasirii linistei si a meditatiei. Pe insula nu se gasesc foarte multe hoteluri sau restaurante. Unele cladiri au fost transformate in mici hoteluri pentru a face fata valului de turisti.
In contrast cu mentalitatea cruda a oamenilor ce au stapanit odinioara insula, azi, in familiile senegaleze ce locuiesc pe insula se comunica intelegerea si acceptarea diferentelor dintre oameni. In aceste familii convietuiesc foarte bine catolici langa musulmani sau oamenii cu orientari politice si culturale diferite.
Sursa foto:
http://www.greatarchaeology.com/Archaeological_Places/Island-of-Goree.jpg