Insula Curacao, aflata in partea de sud a Marii Caraibelor, este cea mai mare si cea mai populata din grupul celor trei “insule ABC”. Willemstad, capitala Antilelor si centrul politico-administrativ al insulei, dateaza din veacul al XVI-lea si adaposteste multe cladiri construite in stil olandez, pentru care a fost asemanat cu Amsterdamul.
Doua dintre trasaturile definitorii pentru Curacao sunt cultura si cosmopolitismul. Datorita evenimentelor succedate in timp, locuitorii de astazi provin din mai multe grupuri etnice. Astfel, exista o majoritate afro-caraibiana si o serie de minoritati, precum cea olandeza, latino-americana, portugheza sau levantina.
Oamenii au dezvoltat o cultura si chiar o limba proprie, Papiamentu, asemanatoare cu portugheza, spaniola si olandeza. Cu toate acestea majoritatea localnicilor sunt poligloti, cunoscand toate cele 4 limbi vorbite in zona, adica papiamentu, olandeza, spaniola si engleza.
Cateva dintre locurile care va vor ajuta sa cunoasteti rapid insula Curacao sunt: Muzeul Kura Hulanda, Muzeul Postal, Muzeul Maritim, Podul Queen Emma si Podul Queen Juliana. Expozitiile permanente ale Muzeului Kura Hulanda infatiseaza etapa comertului cu sclavi.
Cat priveste bucataria locala denumita Kriyoyo, se spune ca aceasta se mandreste cu un amestec de arome si tehnici superioare celor caraibiene si latino-americane. Printre retetele comune din insulele ABC pot fi mentionate: stoba (tocana cu carne de vita si papaya) guiambo (supa de bame si fructe de mare), kudushi (supa de cactus), sopi mondongo si funchi (o pasta de porumb asemanatoare cu mamaliga).
Bauturile sunt de asemenea elemente importante care definesc specificul locului. Doua dintre cele mai apreciate bauturi pe insula sunt berea si lichiorul Curacao obtinut din portocale amare cultivate pe insula.
Sursa foto: wikitravel.org, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro