O plimbare cu feribotul de la istoricul oras St. Marys pana la Insula Cumberland, din largul coastei statului Georgia, ofera o experienta de care multi doresc sa aiba parte. Principala atractie o constituie ruinele conacului Dungeness care a servit ca resendinta pentru mai multe familii importante din istoria Americii. Astazi, portiunea de uscat nu mai este locuita de nimeni, doar turistii vin si se duc lasand zidurile batrane sa doarma in continuare in tacere.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, proprietatea ajunge in posesia lui Thomas M. Carnegie, personalitate responsabila pentru un lung sir de schimbari, cea mai mare fiind cladirea conacului de astazi. Cateva decenii mai tarziu, familia Carnegie, care stapanea deja 90% din suprafata insulei, decide sa se retraga definitiv din Dungeness.
Practic, anul 1925 va fi “inceputul sfarsitului” pentru luxoasa resedinta deoarece vor urma momente de mare cumpana, precum incendiul din 1959. Ruinele de pe Insula Cumberland, nu doar ca intruchipeaza o poarta spre trecut, ci ofera chiar prilejul de a medita. Este greu de imaginat cum, odinioara, locul adapostea o familie cu 9 copii si circa 200 de servitori. Resedinta detinea pe langa cele 59 de incaperi, bazine de inot, un teren de golf si multe cladiri anexe.
Daca ai nevoie de o reprezentare sintetica a istoriei Statelor Unite, calatoreste la conacul Cumberland si vei avea sansa sa auzi relatari incepand cu momentul Razboiului Civil. Insula Cumberland este protejata si administrata astazi de Serviciul Parcurilor Nationale, ca parte integranta a Cumberland Island National Seashore. Numarul maxim de vizitori fixat de autoritati este de 300 de oameni pe zi.
In apropiere, la doar cativa pasi de o padure maritima ascunsa in spatele dunelor de nisip, sunt mlastini saline si mile intregi de plaje imaculate. Aproximativ 150 de cai salbatici se deplaseaza nestingheriti pe insula. Primavara, puii acestora adauga o pata de culoare si veselie peisajului.
Pe Insula Cumberland, copiii si adultii se bucura de ciclism, drumetii, se pot juca si pot explora partile mai retrase ale insulei. Pentru cei care agreeaza sederea in campinguri, Insula Cumberland ofera pana la 7 zile de gazduire. Ocuparea unui loc functioneaza pe principiul “primul sosit, primul servit”, insa intotdeauna este nevoie de rezervare si permis.
Tabara dispune de un amfiteatru creat din busteni si o groapa pentru foc. In timpul verii sunt puse la dispozitia copiilor diferite programe educationale privind ecologia, viata salbatica si istoria, la Sea Camp Ranger Station. Pentru familiile care beneficiaza de timp liber si simt nevoia sa respire aer curat, vizitarea Insulei Cumberland poate fi o experienta incheiata cu numeroase satisfactii.
Sursa foto: cityprofile.com, wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro