Cu muntii sai inalti, cu plajele frumoase si satele pastratoare ale unor vechi traditii, Insula Chios este diversa si imprevizibila. Promenada printre casele de piatra si bisericile bizantine poate incepe chiar din orasul Chios, aflat in partea centrala a coastei de est. Din punct de vedere administrativ si cultural este cea mai importanta asezare a insulei.
Sapaturile arheologice au demonstrat ca insula a fost locuita continuu incepand cu anul 6000 i. Hr. Izvoarele scrise vorbesc despre un oras mare si prosper, care avea ziduri de aparare impotriva piratilor. De la inceputurile sale pana in prezent, perioadele de prosperitate au alternat cu cele de declin, insa totdeauna orasul a ocupat aria geografica pe care se intinde astazi.
Chios, unul dintre cele mai importante orase antice din apropiere de Asia Mica, a fost cucerit de genovezi in anul 1346. Turcii ocupa insula in anul 1566 si o stapanesc pana la inceputul secolului XX cand i se recunoaste independenta si este incorporata Greciei.
Langa piata principala numita Vunaki veti intalni Muzeul Bizantin din Chios, amenajat ironic in cladirea unei moschei, si de asemenea Galeria de Arta. Mergand catre sud veti ajunge in suburbia Kampos, ocupata in prezent cu numeroase livezi de citrice si unde in vechime se ridicau palatele marete ale genovezilor. Din nefericire, acestea au pierit la masacrul din 1822 si cutremurul din 1881, cele mai multe locuinte datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Biblioteca Korai a fost fondata in anul 1792 si este in prezent una dintre cele mai mari si importante din tara, adapostind aproximativ 130 000 volume. In aceeasi cladire functioneaza si Muzeul Etnografic Argenti.
La 16 km de oras, pe o stanca ce se ridica 450 m deasupa Marii Egee se afla satul pitoresc Avgonima, constuit in totalitate din piatra. Accesul se face doar prin partea de nord a stancii, celelalte parti fiind totat impracticabile si primejdioase. Satul a fost abandonat dupa evenimentele nefeircite din 1822 si are in prezent cativa locuitori din cauza conditiilor grele de trai.
Complexul monastic de la Manastirea Noua (Nea Moni) constituie cel mai important monument medieval de pe Insula Chios si a fost fondat la mijlocul secolului al XI-lea sub pavaza imperiului bizantin. Desi a suferit numeroase daune, fiind pradata de turci si daramata partial la cutremurul din secolul XIX, in ultimii ani s-a incercat aducerea monumentului la starea initiala. Manastirea Noua a fost inscrisa printre monumentele care alcatuiesc patrimoniul mondial UNESCO.
Ceea ce ii confera unicitate satului Pirghi, situat la 25 km de orasul Chios, sunt decoratiunile geometrice de pe peretii exteriori ai cladirilor. Aceastea au fost sculptate manual si sunt colorate doar in alb si negru. Strazile inguste sunt marginite de grupuri compacte de case. Cel mai vechi lacas de cult este biserica bizantina a Sf Apostoli si dateaza din secolul al XIII-lea.
Sursa foto