Insula Burano se gaseste in nordul lagunei Venetiene. Ceea ce o recomanda nu este doar simpla apropiere de orasul plutitor, ci in primul rand stilul arhitectural al cladirilor si propria-i poveste. Atmosfera generala este mult mai calma, mai relaxata fata de aglomerata si agitata Venetie. Pe Burano ai senzatia ca nimeni nu se grabeste, nici turistii sau ospatarii pe la terase, nici vanzatorii de suveniruri.
Se spune ca acesta este paradisul fotografilor, fiindca reuneste intr-un tablou tot ce are mai frumos de oferit natura si conceptul de oras. Burano se afla la aproximativ 8 km de Venetia sau la 40 de minute de mers cu vaporasul, invecinandu-se cu Torcello la nord si cu Mazzorbo in nord-vest. Desi are radacini foarte vechi, asezarea a inceput sa creasca din secolul al XVI-lea, treptat fiind recunoscuta ca un important centru al dantelei. Ulterior, dupa circa trei sute de ani, odata cu cucerirea Venetiei de catre Napoleon, Burano avea sa cunoasca decaderea economica.
Ce vedem astazi pe insula nu este decat umbra celor doua mari etape parcurse in viata sa pana acum. Burano continua totusi sa fie mai degraba un oras cu case traditionale si locuitori ocupati de generatii cu pescuitul. In prezent, mica insula Burano adaposteste 7000 de persoane, iar numarul este in scadere, la fel cum se intampla pe toate insulele lagunei. Numai turismul, care pare sa functioneze deocamdata bine, deterimina populatia imbatranita sa nu paraseasca locul in cautarea unor conditii de viata mai bune. Burano atrage atentia in primul rand prin casele varuite in nuante puternice: bleu, rosu, galben, verde.
Ca obiective turistice merita amintite Biserica San Martino, cu clopotnita sa inclinata si Muzeul Dantelei, unde turistii au ocazia sa descopere secretele acestei impletituri delicate. Biserica dateaza din secolul XVI, iar turnul se inclina mai mult in fiecare an din cauza solului instabil pe care a fost cladit. Interiorul lacasului este opulent. Pavimentul este din piatra caramizie si alba si tot edificiul este sustinut de coloane inalte din marmura ce se termina sus, cu capiteluri corintice. In mare parte, infatisarea de acum a bisericii dateaza din veacul al XVII-lea. Altarul principal este sustinut de zece stalpi si are in centru o statuie mare a lui Iisus.
Centrul insulei (al orasului), locul unde se desfasoara evenimentele importante ale comunitatii, este Piazza Baldassare Galuppi. Doua repere exista in zona centrala a acestei piete: o statuie din bronz cu bustul pianistului – compozitor care i-a dat numele si o fantana destul de rudimentara. In rest, piata este pavata cu piatra si duce lipsa totala de flori, banci sau locuri unde sa te poti adaposti de arsita amiezii. In mijlocul pietei este statuia lui Baldassare Galuppi, care pe langa faptul ca a fost un vestit compozitor in secolul XVIII, a condus o vreme corul Bisericii San Marco din Venetia. Pe Burano nu te poti plictisi o viata pentru ca mereu vor exista locuri si unghiuri noi din care poti privi lumea diferit.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro