Bornholm, Biserica rotunda
- Bornholm este cea mai estica insula a Danemarcei si este scaldata de apele reci ale Marii Baltice. Desi statul din care face parte beneficiaza de un climat temperat rece, cu zile preponderent ploioase, pozitia geografica i-a oferit Insulei Bornholm privilegiul unui numar mai mare de zile cu cer senin.
Cele mai importante orase sunt Ronne, Hasle, Sandvig, Svaneke si Nexo, care desi se gasesc intr-un proces rapid de dezvoltare si-au pastrat neschimbat caracterul pitoresc.
Pentru persoanele interesate de stiintele naturii, Bornholm reprezinta un muzeu in aer liber. Roca vulcanica din care a luat nastere insula in urma cu 1700 milioane de ani poate fi vazuta aproape oriunde si a devenit pentru locuitori un avantaj neasteptat.
Insula Bornholm detine a treia padure ca marime din Danemarca ce se numeste Almindinge. Aceasta se intinde peste cel mai inalt punct de pe insula si impresioneaza prin gradul ridicat de conservare a naturii.
Tarmul cu faleze din nord, puternic erodat de valurile marii, a dat nastere unui peisaj spectaculos regasit mai ales intre Hasle si Hammerknuden, punctul cel mai nordic al insulei. In apropiere se afla ruinele castelului Hammershus ce sunt o marturie a importantei strategice din trecuta a regiunii.
Alte atractii din sfera culturala, dar si religioasa, sunt cele patru biserici din secolul XII care au impus regiunea pe plan international. Pana in prezent specialistii (istoricii, arhitectii) nu au reusit sa stabileasca din ce popor faceau parte cei care le-au construit. Stilul lor arhitectural nu mai este intalnit nicaieri in Scandinavia la alte lacasuri de cult din aceeasi perioada.
Constructiile sunt cilindrice, au ferestre mici, acoperis conic si sunt sprijinite de imense contraforturi avand aspectul unor adevarate fortarete. Misterul care le inconjoara le-a adus faima si un numar tot mai mare de vizitatori.
Printre personalitatile care au contribuit la recunoasterea insulei Bornholm in plan cultural au fost: pictorul Oluf Host, nascut in anul 1884 la Svaneke, pictorul Gustaf-Munch Petersen si scriitorul Martin Andersen Nexo.