In anul 1866, un grup de 35 de artisti fondau Chicago Academy of Design, undeva pe strada Dearborn, din marea metropola americana. Organizatia condusa dupa modelul academiilor de arta europene, intentiona sa gazduiasca o scoala si o galerie de arta proprie. Primele cursuri au fost tinute in anul 1868, iar presa din epoca mentioneaza ca intalnirile aveau loc zilnic si pretul era de 10 dolari pe luna.
Minunea nu a tinut insa multa vreme, fiindca dupa marele incendiu din 1871, care a mistuit Chicago, Academia a fost ingropata in datorii. In 1882, totusi, printr-un efort considerabil, Chicago Academy of Design isi schimba numele in Art Institute of Chicago si incepe sa-si redobandeasca prestigiul.
Astazi, nicio calatorie in Chicago nu mai este completa fara o vizita la Institutul de Arta, devenit in timp al doilea ca marime din America. Institutul de Arta din Chicago a luat nastere ca urmare a initiativei cetatenilor instariti ai orasului, care au donat bani si colectii intregi de picturi, printre acestia numarandu-se Arthur Jerome Eddy si Martin Antoine Ryerson.
Prima cladire a institutului s-a aflat pe South Michigan Avenue, insa cea actuala functioneaza in parcul Grant Park (districtul Historic Boulevard District). Institutul de Arta din Chicago este un muzeu de arta universala in care se pastreaza peste 300,000 de opere de arta savarsite in ultimii 500 de ani.
Institutia se mandreste in mod deosebit cu colectia Impresionista, Post-Impresionista si cea de pictura americana. Dintre numele importante se remarca Claude Monet, Gustave Caillebotte, Paul Cezanne si Henri de Toulouse-Lautrec. In afara de picturile clasice franceze impresioniste si post-impresioniste, colectia mai include lucrarile “Bedroom in Arles” si “Self-portrait” semnate de Vincent van Gogh.
Alaturi de picturi, muzeul ofera o serie de alte obiecte de arta. De pilda, la nivelul inferior al cladirii functioneaza galeria miniaturilor, unde sunt redate la scara 1:12 stilurile de mobilier regasite in America, Europa si Asia, din Evul Mediu pana in anii ’30. Un alt element definitoriu pentru muzeu este Galeria Touch, special conceputa pentru oamenii cu deficiente de vedere. Acestia pot explora expozitia tactil si pot citi caracterizarile aferente prin intermediul unor placute scrise in alfabetul barille. Institutul de Arta din Chicago gazduieste, in cele din urma, o impresionanta colectie de obiecte antice grecesti, romane si egiptene.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro