Profesori si istorici provenind din cel putin zece tari se vor intalni luni, 9 noiembrie in sala Verdi a complexului Vittoriano din Roma pentru a participa la congresul international Marele Razboi: un efort european pentru cercetare si reflectie. Evenimentul, plasat sub egida inaltului patronaj al Presedintelui Republicii se inscrie in seria manifestarilor care comemoreaza Primul Razboi Mondial, promovate de Guvernul Italiei, de Comitetul istorico-stiintific pentru aniversari de interes national si de Institutul pentru Istoria Risorgimento-ului - grupurile de studiu straine.
Congresul propune o lectura originala a Marelui Razboi, lectura ce depaseste sabloanele nationaliste sau care tin exclusiv de taberele beligerante. O prima sectiune va fi dedicata fiecarei tari implicate in conflict: Austria, Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Polonia, Romania, Rusia, Turcia, Ungaria. In cadrul acesteia cercetatori de marca vor prezenta punctele principale ale dezbaterilor istoriografice la nivel national, corelandu-le cu contextul european. A doua parte va fi dedicata implicarii Italiei in conflagratia mondiala ca punct de pornire al reflectiilor si discutiilor, cu accent deosebit pe felul in care un conflict atat de violent, care a opus atatea natiuni, a constituit un prim pas catre o politica de coagulare la nivel european si mondial. Dezbaterea se va concentra asupra evenimentelor ce au avut loc cu un secol in urma, pentru a pune in evidenta o serie de problematici de actualitate, accentuand existenta unor elemente mostenite care continua sa influenteze negativ unitatea actuala a Europei.
Au colaborat la organizarea evenimentului urmatoarele institutii culturale din Roma si din Italia: Academia Ungariei, Academia poloneza pentru stiinte, British School, l'Ecole francaise, l'Escuela española de historia y arqueología, Institutul austriac de istorie, Institutul belgian de istorie, Institutul germanic pentru istorie si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.
Romania va fi reprezentata la aceasta manifestare stiintifica internationala de conf. Ion Carja (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, vicepresedinte al Grupului de studiu roman pentru Istoria Risorgimento-ului italian) si de prof. Rudolf Dinu (Universitatea din Bucuresti/IRCCU Venetia, presedintele Grupului de studiu roman pentru Istoria Risorgimento-ului italian).
Noiembrie 2015