inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Insemnarile lui Leonardo da Vinci - disponibile pe Internet

0 Comentarii









leonardo    

Un nou site, www.davincinotebooks.com, ofera admiratorilor lui da Vinci sansa de a descoperi celebrele insemnari facute de maestru in secolul XIV in carnetelele de care nu se despartea niciodata. Aceste insemnari, in total peste 13.000 de pagini - reduse pentru accesibilitate la doar 1100 - care au suscitat comentarii si controverse inca de atunci, sunt in sfarsit disponibile online, de unde pot fi descarcate in format pdf, totul pentru un pret modic de 24,97 dolari.


 


Pentru Leonardo da Vinci arta si stiintele nu erau domenii aflate in vesnica opozitie, ci universuri care se uneau in permanenta, iar daca arta lui da Vinci impresioneaza si astazi, inventiile si creatiile tehnice, multe dintre ele revolutionare, se gasesc in paginile carnetelor. Imbinand arta si stiinta prin note, desene, schite si proiecte, da Vinci a creat un univers fascinant. In timpul calatoriilor sale prin Europa artistul a notat mereu tot ceea ce ii atragea atentia. Putini stiu ca da Vinci era stangaci si folosea cand scria o oglinda.




Din punct de vedere stiintific, se baza pe observare. Incerca sa inteleaga un fenomen descriindu-l in cele mai mici detalii. De-a lungul vietii a fost fascinat de ideea unei enciclopedii uriase, in care totul sa fie explicat prin intermediul unor desene amanuntite. Dar cum nu avea studii efective de limba latina si matematici, lipsindu-i diplomele atat de apreciate in epoca, contemporanii i-au ignorat pasiunea stiintifica, fiind considerat in cel mai bun caz un diletant entuziast.


Anatomia l-a pasionat pe da Vinci inca din perioada in care a fost ucenicul lui Andrea del Verrocchio, acesta cerandu-le tuturor elevilor sai sa invete cat mai multa anatomie.


Pe masura ce Leonardo da Vinci a inceput sa fie cunoscut ca un mare artist, a primit permisiunea - altfel imposibil de obtinut - de a efectua disectii la spitalul Santa Maria Nuova din Florenta. Mai tarziu va face disectii si la Milano, la spitalul Maggiore si la Roma, la spitalul Santo Spirito. Intre 1510 - 1511 a lucrat impreuna cu medicul Marcantonio della Torre. Pe parcursul a trei decenii, se pare ca Leonardo da Vinci a realizat 30 de disectii. De altfel, impreuna cu Marcantonio pregatea un tratat de anatomie, pentru care a realizat peste 200 desene minutioase.


 


Tratatul avea insa sa fie publicat abia in 1580, la mult timp dupa moartea artistului, fiind in final un tratat de arta, cu titlul "Tratat de pictura". Leonardo a realizat numeroase desene infatisand scheletul uman, care il fascina prin complexitate, si a fost primul care a descris forma de "dublu S" a coloanei vertebrale. A studiat si pelvisul si osul sacrum, descoperind ca acesta nu era uniform, ci format din cinci vertebre.


A reusit sa realizeze si desene exceptionale ale craniului uman si ale sectiunilor creierului, imagini ale plamanilor si altor organe, fiind primul care a desenat fetusul in uter. A desenat adesea muschi si tendoane, incercand - si reusind - sa le reproduca in carnetele sale cu o exactitate uluitoare, dovedind tuturor ca devenise un expert in domeniu.


 


Nu s-a limitat la studiul anatomiei umane, fiind interesat si de animale. In pasiona nu doar structura, ci si functia diverselor parti ale corpului. A desenat sau pictat imagini ale persoanelor cu diverse diformitati, fiind considerat si un precursor al caricaturii. A inteles cum functioneaza valvele inimii, dar s-a inselat in privinta circulatiei sangelui, fiind sigur ca sangele este pompat in muschi, unde este consumat. Dar una dintre diagramele sale, infatisand inima umana, avea sa inspire in 2005 un cardiolog britanic, care a gasit o noua metoda de tratament chirurgical pornind de la insemnarile lui Leonardo.


De la anatomie la mecanica pasul a fost usor de facut pentru Leonardo, care, inspirat de anatomia umana, a realizat si primul proiect de robot din istorie. Proiectul, cunoscut ca "robotul lui Leonardo", a fost realizat se pare in 1495, fiind insa redescoperit in hartiile maestrului abia dupa 1950.


 


Fascinat de zbor, a realizat studii amanuntite ale zborului pasarilor, apoi numeroase planuri ale unor "masini de zburat", cum le numea, inclusiv un proiect de elicopter. Acesta avea sa fie propulsat de eforturile a patru oameni, dar nu ar fi putut functiona pentru ca tot corpul ar fi trebuit sa se roteasca. In acelasi registru a realizat si proiectul unui deltaplan. Pe 3 ianuarie 1496 a testat fara succes o asfel de inventie. In 1502 a realizat schita unui pod urias, un proiect realizat pentru Sultanul Constantinopolului. Chiar daca a fost inca o idee ramasa in stadiu de proiect, in 2001 a fost construit in Norvegia un pod similar, chiar daca la o scara mai mica.


 


Leonardo da Vinci era fascinat si de arme si inventii militare, iar in carnetele sale se gasesc numeroase planuri, intre care mitraliere, un precursor al tancului de astazi, diverse tipuri de bombe. Acest interes pare cu atat mai straniu cu cat mai tarziu artistul avea sa condamne vehement razboiul. A creat si planurile pentru un submarin, pentru un precursor al calculatorului mecanic, o masina propulsata de forta unui mecanism cu arcuri. In anii petrecuti la Vatican s-a gandit si la posibilitatea de a capta energia solara, folosind un sistem de oglinzi concave pentru a incalzi apa. Chiar daca majoritatea acestor inventii, considerate fanteziste in epoca, nu au fost construite, Leonardo avea sa inspire postum numerosi inventatori. Mai mult, unele din aceste proiecte au fost construite in secolul XX, cu sprijinul companiei IBM, fiind astazi expuse la Muzeul Leonardo da Vinci de la Chateau du Clos Luce din Amboise.


 


Insemnarile artistului-inventator pot fi impartite in patru sectiuni : arhitectura, elemente de mecanica, pictura, anatomie. Aceste "carnete", cum sunt cunoscute astazi, au fost initial foi razlete, de diferite tipuri si dimensiuni, ajunse dupa moartea artistului in posesia numerosilor sai prieteni.


 


De aici aveau sa ajunga de-a lungul secolelor in colectiile unor biblioteci si muzee din intreaga lume : Luvru, Biblioteca Nacional de Espana, Biblioteca Ambrosiana din Milano, British Library. British Library a fost si prima institutie care a oferit acces online la documentele din depozitele sale.


 


Singura lucrarea stiintifica a lui da Vinci care se afla inca intr-o colectie particulara este "Codex Leicester", cumparata de Bill Gates. Lucrarea este expusa o singura data, in fiecare an, intr-un oras ales de proprietar, atragand ca un magnet vizitatorii.


 


Ramane un mister de ce Leonardo nu a publicat aceste insemnari in timpul vietii. Potrivit expertilor, artistul considera ca aceste note sunt un jurnal personal, care nu trebuia sa intereseze pe nimeni altcineva. Mai mult, se temea ca unele dintre inventiile sale - cum erau tancul sau mitraliera - sa nu fie folosite intr-un mod iresponsabil.


 


Tocmai de aceea aceasta adevarata comoara avea sa ramana ascunsa in arhive pana in secolul XIX, adaugand un plus de mister personalitatii sale. Alta descoperire recenta a readus insemnarile in atentia publicului. In ianuarie 2005 a fost identificat in sfarsit faimosul laborator secret al lui Leonardo - despre care se credea ca este doar o legenda - intr-o manastire aflata in centrul Florentei.


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: enciclopedii | jurnal
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Jurnal International
Istorie religii si traditii
Istorie, religii si traditii

In timpul perioadei medievale pe teritoriul Germaniei religia predominanta era cea romano-catolica. Din 1517, dupa reforma inceputa de Martin Luther, protestantismul a devenit cea de-a doua mare ...

Wanted, un film interzis pe televiziuni

Filmul Wanted, avandu-i ca protagonisti pe Angelina Jolie si James McAvoy, lansat in 2008, a fost criticat de curand, acum in luna martie 2009, pentru ca glorifica violenta si instiga la ...

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie

Marc Riboud, celebrul fotograf francez şi fost preşedinte al Magnum Photos, va primi distincţia pentru întreaga activitate, în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru ...

Cea mai mare expozitie Vasili Kandinski la Munchen

Muzeul Lenbachhaus din Munchen va gazdui cea mai mare expozitie dedicata maestrului Vasili Kandinski, reunind lucrari rare din trei colectii - Lenbachhaus (Munchen), Centre Pompidou (Paris) si ...

Paradisul Pierdut la Morgan Library & Museum din New York

Morgan Library & Museum din New York, SUA, prezinta pana pe 4 ianuarie 2009 o expozitie speciala, dedicata implinirii a 400 de ani de la nasterea poetului englez John Milton (1608 - 1674) : ...

Rame de tablouri la Statens Museum din Copenhaga

Statens Museum din Copenhaga, Danemarca, gazduieste pana pe 7 septembrie 2008 o expozitie inedita, dedicata istoriei ramelor de tablouri. Curatorii au ales mai multe rame, multe dintre ele deosebit ...

Linz - capitala culturala europeana in 2009

In asteptarea momentului cand va deveni oficial Capitala Culturala Europeana, in 2009, orasul austriac Linz, unul dintre cele mai frumoase din tara, isi asteapta ca in fiecare an vizitatorii dornici ...

Expozitie Joachim Patinir la Museo del Prado din Madrid

Joachim Patinir este un nume putin cunoscut chiar si specialistilor, si cu atat mai putin publicului interesat de arta, desi rolul sau in istoria picturii este crucial, artistul fiind considerat ...

Muzeul International al Papusilor Shankar din New Delhi

Chiar daca pentru cei mai multi papusile sunt simple jucarii, exista si papusi deosebit de valoroase, atat material cat si artistic, precum si colectionari pasionati, gata adesea sa cheltuiasca sume ...

Stephen King - vandalul din librarie

Renumitul scriitor american Stephen King, considerat cel mai important reprezentant al genului horror, a trecut printr-o intamplare mai putin obisnuita intr-o mica librarie din orasul australian Alice ...

 Leonardo da Vinci Michelangelo si Renasterea la Ottawa
"Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea" la Ottawa

Galeria Nationala din Ottawa, Canada, prezinta o noua expozitie dedicata uneia dintre cele mai inovative perioadei ale istoriei artei, sub titlul "Leonardo da Vinci, Michelangelo si Renasterea in ...

Expozitie de afise cinematografice la Muzeul de Arta Moderna din New York

Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in perioada 23 mai - 27 august 2007 o ampla expozitie dedicata afisului cinematografic de la inceputul secolului XX, respectiv 1912 - 1914. In acea ...

La moda-colectiile de meteoriti

Interesul colectionarilor pentru meteoriti a atins cote care altadata pareau de neimaginat, rocile atragand publicul nu doar datorita valorii stiintifice, cat si datorita frumusetii naturale a ...

Egipt. Misterul unei regine.

Hatshepsut - de la regina la faraon Expozitie 27 august - 31 decembrie 2006 Muzeul de Arta Kimbell din Texas prezinta celor fascinati de Egiptul antic o inedita expozitie, dedicata reginei ...

Femeile in pictura impresionista la Schirn Kunsthalle

Schirn Kunsthalle din Frankfurt gazduieste pana pe 1 iunie 2008 o expozitie deosebita de pictura : "Femei in impresionism : Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzales, Marie Bracquemond". ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline