Unul dintre cele mai indraznete proiecte artistice europene, unde regizori consacrati, critici de renume, tineri debutanti, incredibil de talentati, interpretari autentice si productii cinematografice formidabile sunt protagonistii unui spectacol de exceptie - ne-au promis organizatorii. Mai exact Fundatia ARTIS (Asociatia Romana de Teatru si Film), infiintata de Cornelia Palos, consilier al Ministerului Culturii si Cultelor. Ce frumos! Iata, in intervalul a nici o luna de zile, Bucurestiul gazduieste 3 (trei!) festivaluri internationale, dintre care doua poarta chiar in titlu numele dragei noastre Capitale (sper ca n-ati uitat B-Est si performantele lui organizatorice?!). si ca totul sa fie minunat in cea mai minunata lume posibila, doua dintre ele sunt chiar simultane:
Festivalul Filmului European la Bucuresti (3-13 mai) si Bucharest Film Festival - BFF (4-13 mai). Dar, sa nu fim carcotase: e bine ca pe cap de bucurestean sa fie cat mai multe festivaluri - asa si oferta e mai variata, asa gusturile se mai subtiaza, cunostintele in materie de film sporesc, noi zone cinematografice intra in atentia cinefilului bucurestean. Caci, de zece ani incoace, in mai, era doar film european. Ia sa mergem si la BFF si sa vedem ce ni se ofera?! Festivalul isi propune sa aduca in atentia publicului sensibilitatea artistica a cinematografiei europene - ne anunta cu mandrie organizatorii. Ei, da, asta zicem si noi varietate! E cu totul altceva, caci Festivalul Filmului European isi declarase ca scop (de un deceniu incoace) sa celebreze diversitatea culturala europeana. Acum, in fine, e vorba si de sensibilitate europeana. Intr-adevar, bine spus si gasit, iar BFF e un festival original si absolut necesar! si inca un amanunt, ca sa fie totul clar la acest capitol: ceremonia de deschidere a BFF, in seara de 4 mai, a adus pe ecranul de la CinemaPRO, pelicula castigatoare a Premiului Oscar la categoria "Cel mai bun film strain" (2007), Das Leben Der Anderen - Lives of Others, in regia lui Florian Henckel von Donnersmarck. Festivalul Filmului European a inclus si el acest film in program (program anuntat insa cu multe saptamani inainte) - dar duminica, 6 mai, si la Cinema Studio.
Acum, ca am facut destul haz de necaz, ar fi bine sa ne intrebam: de ce la noi mai niciodata nu stie stanga ce face dreapta?! De ce ArCuB si dna Cornelia Palos, consilier la Ministerul Culturii si Cultelor, nu stiu ca de atata amar de ani incoace are loc in luna mai (loc fix in calendar, evenimentul fiind legat direct de 9 Mai - Ziua Europei) Festivalul Filmului European?! De ce trebuie sa ne concuram absurd si inutil?!
Avem prea multi bani de cheltuit sau sunt prea multe orgolii si ambitii de satisfacut?! Daca o s-o ducem tot asa, ne putem astepta ca la anul ArCuB si Ministerul Culturii (in colaborare cu CNC) sa lanseze cu ocazia Primaverii culturale bucurestene proiectul : Nici o firma si societate (culturala si/sau comerciala) fara propriul ei festival de film european! si in statut sa figureze ca, in mod obligatoriu, filmele din program sa fie aceleasi, doar invitatii si locatiile sa fie diferite (pentru a justifica astfel cheltuielile). Asta da libera initiativa si sistem concurential de piata etc., etc.!
Totusi, pentru ca suntem la rubrica Eveniment - vrem sa va recomandam sa nu ratati doua filme de referinta ale cinematografului, incluse in programul Festivalului Filmului European: Fanny si Alexander (Premiul Oscar, 1982, pentru cel mai bun film strain) - regia Ingmar Bergman (sambata, 12 mai, ora 21.30) si Marea Crapelnita (Franta-Italia, 1973), regia Marco Ferreri (duminica, 13, ora 19.00). Ambele la sala de cinema a Muzeului taranului Roman. In ceea ce priveste Bucharest Film Festival - BFF, el se va incheia in seara zilei de 13 mai, ora 18.00, cu pelicula 9th Company, care marcheaza debutul regizoral al actorului rus Fyodor Bodnarciuk si in care se spune povestea adevarata a Diviziei a IX-a a armatei sovietice din timpul invaziei acesteia in Afganistan.
Pestivalul Filmului European: "Marea Crapelnita" (Franta/Italia, 1973)