In jurul anului 1818 incepe epoca recesiunii caracterizata prin expresia reprimata a parerilor si o retragere absolut necesara in sfera privata, epoca cunoscuta drept epoca Biedermeier.
Schimbarile de stil au survenit atat in arta cat si in moda vestimentara. In ceea ce priveste imbracamintea barbatilor, aceasta nu a suferit schimbari majore, dimpotriva, a devenit mai simplista, mai putin sofisticata.
Redingota – haina barbateasca festiva, lunga pana la genunchi, cambrata in talie si prevazuta cu doua randuri de nasturi – dar si fracul faceau parte din tinuta de zi. Acesta din urma era singura piesa vestimentara acceptata la petreceri sau diferite ceremonii.
Manecile hainelor devin in anii ’20 si ’30 asemanatoare cu cele ale vestimentatiei doamnelor: din ce in ce mai bufante. In anii ’40 insa acest model revine la forma initiala. Daca in primii ani de la aparitia fracului gama de culori era diversificata, cu timpul designerii s-au limitat la alb si negru.
In acest sezon, primavara / vara 2012, tuxedo-ul negru este reinterpretat si stilizat de catre creatorii de moda, iar astfel a revenit in centrul atentiei, reprezentand o piesa vestimentara care nu ar trebui sa lipseasca din dulapurile doamnelor cu adevarat elegante.
Aceasta jacheta reprezenta in epoca Biedermeier o alternativa pentru o tinuta mai putin eleganta, mai putin formala si era purtata in exclusivitate de catre barbati. Astazi aceasta piesa vestimentara a devenit un “must have” pentru doamne fiind purtata atat in cadrul unor evenimente festive, insa si la o intalnire cu prietenii.
Clasicul tuxedo a fost purtat in primul rand de celebra actrita Marlene Dietrich, care a revolutionat lumea modei feminine prin aparitiile ei in haine cu un look masculin. In mod “oficial” jacheta tuxedo a fost permisa devenind un adevarat trend in anul 1965, cand marele designer Yves Saint Laurent a introdus-o in garderoba doamnelor
Sursa foto: shop.mango.com
A.V.
editor artline.ro