Un loc fascinant, o alta lume, o calatorie aici reprezinta mai mult decat o vacanta de neuitat, devenind o calatorie initiatica in secretele unei civilizatii milenare. Cei care au ajuns in India spun ca experienta nu poate fi povestita cu adevarat, de la traditiile artistice si culturale pastrate de mii de ani la obiective turistice variate, fie ca este vorba de monumente istorice si temple, fie de minuni ale naturii. Totul se imbina cu ritmul vietii moderne, intr-o simbioza specifica Indiei de nou si vechi.
Inainte de orice excursie in India, trebuie sa stiti ca aici exista numeroase reguli specifice tarii, pe care este bine sa le respectati pentru o vacanta reusita. Fie ca este vorba de norme elementare de politete, foarte vechi sau dobandite de la occidentali, fie ca este vorba de ritualurile si gesturile traditionale, toate trebuie respectate. Locuitorii indieni ii primesc pe straini cu prietenie si politete, iar cum limba engleza este practic a doua limba comunicarea este destul de usoara. In special in zonele urbane aproape toata lumea vorbeste engleza suficient de bine pentru a va putea ajuta. Tot aici clasa de mijloc a societatii indiene este puternic marcata de influenta occidentala, pastrand destul de putin din cultura traditionala, mai usor de regasit in sate.
Folositi intotdeauna mana dreapta pentru a manca, a saluta, a oferi sau primi un dar, altfel puteti comite o impolitete. La fel, cand intrati intr-un templu ori intr-o locuinta, pasiti mai intai cu piciorul drept. Daca aveti sansa de a fi invitati la o masa traditionala in familie, descaltati-va daca gazda o face. Nu intrati niciodata in bucatarie, daca gazda nu va invita, si nu va serviti singuri la masa, asteptati sa fiti servit.
In pofida deschiderii spre stilul occidental, in anumite domenii indienii au ramas foarte conservatori, unul dintre acestea fiind vestimentatia. Femeile trebuie sa se imbrace sobru si simplu, picioarele si umerii trebuind sa fie acoperite, iar pantalonii sau fustele scurte nu sunt privite cu ochi buni. La fel si gesturile de afectiune in public. Un aspect decent si ingrijit face o impresie foarte buna asupra localnicilor, care ii vor primi pe vizitatori cu mult respect. Si, mai ales, nu ii fotografiati pe localnici - in special femeile - fara a cere mai intai permisiunea. Altfel, ar fi o dovada de rea crestere.
In India religia este deosebit de importanta, si trebuie ca vizitator sa ii acordati respectul cuvenit. Este mai mult decat o credinta, este un mod de viata, este partea esentiala a vietii cotidiene, influentand chiar si cele mai marunte aspecte, asa ca trebuie sa o priviti asa cum merita. Aratati mereu respectul cuvenit in temple, nu intrati in nici un locas de cult daca nu vi s-a permis, nu intrati incaltati sau purtand haine nepotrivite. Daca vreti sa faceti fotografii, cereti permisiunea celor prezenti.
Delhi
Construit pentru a fi capitala Indiei, Delhi a fost martorul cresterii si decaderii mai multor imperii si regate, fiecare dinastie care l-a guvernat lasand in urma cel putin un monument, ceea ce a transformat orasul intr-un urias muzeu in aer liber, fascinant pentru europeni. Practic, la fiecare pas, Delhi are ceva interesant, fie ca este vorba de un templu, de strazile mereu aglomerate, de un monument.
Ce puteti vedea in Delhi
Muzeul Fortelor Aeriene : prezinta in detaliu istoria fortelor aeriene indiene, gasindu-se la mica distanta de Aeroportul Indira Gandhi.
Templul Bahai : un templu aparte, construit in forma de lotus, ce trebuie vizitat de oricine ajunge in Delhi. In interior se pastreaza mereu tacerea, orice credincios - indiferent de religie, rasa, nationaliste - fiind binevenit.
Parcul Buddha Jayanthi : deschis la aniversarea a 2500 de ani de cand Buddha a atins Nirvana, este un loc linistit si plin de pace, avand si un copac despre care se crede ca este "mostenitorul" celui la umbra caruia s-a produs Iluminarea.
Muzeul Papusilor : la inceput o colectie particulara, a devenit unul dintre cele mai importante muzee de gen din lume, avand peste 6000 de papusi de toate felurile.
Mormantul Imparatului Humayun : Haji Begum, cea de a doua sotie a imparatului, a construit acest mausoleu la jumatatea secolului XVI, fiind astazi inconjurat de copaci, ape si flori. Un exemplu extraordinar de arhitectura Mughal, perfect integrata in natura.
Poarta Indiei : o structura masiva, de 42 m inaltime, construita in amintirea celor 90.000 de soldati indieni care au murit in Primul Razboi Mondial, numele lor fiind gravate pe monument.
Casa Memoriala Indira Gandhi : situata la No.1, Safdarjung Road, este locuinta de unde Indira Gandhi a condus India pret de decenii. Casa este surprinzatoare tocmai prin modestia mobilierului, fiind foarte interesanta colectie de fotografii, carti, picturi si obiecte personale, oferind o perspectiva interesanta a vietii private a uneia dintre cele mai puternice femei ale secolului XX.
Jama Masjid: moscheea a fost construita in 1658 de Shahjahan, fiind cea mai mare din India - in interior incap peste 20.000 de persoane. Este o minune arhitecturala, cu domuri si minarete impresionante.
Janthat Mantar : observator astronomic construit in 1725.
Februarie 2008
artline.ro