Astazi, 1 iunie, are loc deschiderea oficiala a celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Transilvania. Astazi, de la 20.45, in Ursus Open Air (Piata Unirii) din Cluj, TIFF 2012 debuteaza oficial cu doua premiere: la 110 ani de la prima sa proiectie, capodopera lui Georges Melies, Calatorie pe luna, va putea fi vizionata, pentru prima data in Romania, intr-o versiune color restaurata, iar comedia Despre oameni si melci, in regia lui Tudor Giurgiu, va avea prima proiectie cu public.
O istorie amuzanta, inspirata de intamplari reale, Despre oameni si melci relateaza povestea unui grup de muncitori care lucreaza intr-o fabrica aflata in faliment, in Romania de la inceputul anilor '90. Totul se schimba cand unul dintre baieti gaseste o solutie inedita menita sa-i salveze colegii de la somaj si sa scoata uzina din faliment. Filmul va intra pe ecrane pe 14 septembrie 2012.
Pe covorul rosu, la Gala de deschidere, vor fi prezenti actorii Monica Birladeanu, Andi Vasluianu, Dorel Visan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crisan, Albert Dima, scenaristul Ionut Teianu, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alaturi de regizorul Tudor Giurgiu si producatoarea Oana Giurgiu.
La ceremonie sunt asteptati si primarul orasului Cluj-Napoca, Radu Moisin, producatorul Bobby Paunescu, regizorul Samuel Maoz, membru in juriul Competitiei, fotograful Cosmin Bumbut, cineastul Iosif Demian, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF - Daisuke Miyazaki (Sfarsitul noptii, Competitie), Philip Scheffner (documentarul Reconstituirea/ Revision), Rebecca Thomas (Copiii electrici), Daniel Moshel (Login2 Life) si Michal Kosakowski, autorul documentarului Nicio victima/ Zero Killed, precum si actorii clujeni din spotul TIFF regizat de Iulia Rugina - Anca Hanu si Adrian Cucu.
In prima zi de TIFF debuteaza si una dintre cele mai interesante sectiuni ale festivalului, Focus China. Dupa cutremur/ Aftershock (Feng Xiaogang), cel mai mare succes de box office in China, in 2010, si propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, va fi proiectat la Cinema Victoria, de la 10.00. In aceeasi sectiune, au fost incluse cateva dintre cele mai bune titluri realizate in China in ultimii doi ani: Sacrificiul, o drama istorica semnata de Chen Kaige, Detectivul Dee si misterul Flacarii Fantoma, selectionat in competitia Festivalului de la Venetia, in 2010, si regizat de renumitul cineast al Noului Val chinez, Tsui Hark, La umbra macesului, unul dintre filmele recente ale celebrul Zhang Yimou, Shaolin (r. Benny Chan) si Pianul din fabrica (r. Zhang Meng).
La Cinema Victoria, de la 20.00, Focus Danemarca se va deschide cu filmul Comediantul/ A Funny Man (r. Martin Zandvliet), in prezenta lui Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei in Romania. Sectiunea dedicata filmului danez este parte a unui parteneriat extins dezvoltat anul acesta cu Institutul de Film Danez, in semestrul in care Danemarca detine presedintia UE. Premiat la Gala industriei daneze de film, Comediantul dezvaluie nesfarsita singuratate in care s-a cufundat actorul Dirch Passer (Nikolaj Lie Kaas) dupa ce a ajuns faimos intr-un timp foarte scurt.
Prima dintre proiectiile speciale TIFF 2012, Pelicula versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally) poate fi vizionata la Odeon Cineplex, Sala 5, de la 19.45. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul il are pe pe Keanu Reeves in postura de intervievator si producator. Actorul vorbeste cu regizori, directori de imagine, studenti la regie si producatori despre trecerea la digital in cinema, descoperind ce s-a castigat, ce s-a pierdut si ce ne asteapta in viitor.
Spectatorii din Cluj vor putea (re)vedea si trei dintre filmele incluse in retrospectiva 100% Stanley Kubrick: Dr. Strangelove, Lolita si Spartacus. La aceasta editie, toate peliculele regizate de celebrul cineast american, alaturi de documentare dedicate lui, vor contura un portret complet al lui Kubrick.
1 iunie este si ziua in care studioul mobil FILM-Y din Danemarca va stationa la Muzeul de Arta din Cluj. De luni pana vineri, grupurile scolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y (cate o clasa pe zi), iar sambata si duminica atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor (vizitele se fac tot in baza programarilor).
FILM-Y este versiunea mobila a unuia dintre studiourile de film computerizat pentru copii si adolescenti ale Institutului de Film Danez FILM-X din Copenhaga, si le ofera acestora ocazia unica de a-si face propriul filmulet. FILM-Y, proiect in cadrul EducaTIFF, este realizat cu sprijinul Institutului de Film Danez si Petrom.
TIFF reia si in acest an proiectiile la Manastur Open Air, in zona terenurilor de sport de la Complexul Nora, pentru a duce filmele si spiritul festivalului in cat mai multe zone ale Clujului. Filmele vor rula in fiecare seara, de la 22.00, iar accesul la proiectii este gratuit. Primul film din seria rezervata spectatorilor de la Manastur Open Air este Vanatorul/ The Hunter (r. Daniel Nettheim, Focus Australia) povestea unui mercenar trimis de catre o misterioasa companie specializata in biotehnologie tocmai in salbatica Tasmanie, cu misiunea de a prinde ultimul tigru tasmanian.
Doua documentare legate intr-un fel sau altul de Romania vor rula pe 1 iunie la TIFF, in sectiunea Ce se intampla, documentarule?. Reconstituirea (r. Philip Scheffner), proiectat la Odeon Cineplex, Sala 6, de la 15.15, redeschide discutia despre un proces controversat in anii 90, in Germania, cand niste vanatori care au impuscat doi cetateni romani, in timp ce incercau sa treaca ilegal granita, au fost achitati.
Cealalta Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss), programat in aceeasi sala, de la 17.45, exploreaza discrepantele uriase in principala zona miniera din Ucraina. De o parte oamenii, cu salariile mizere, de cealalta – oligarhii si fotbalul. De aici vine si echipa sahtior Donetsk, finantata de miliardarul Rinat Ahmetov, si al carei antrenor este Mircea Lucescu.
Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.
Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).