Festivalul "George Enescu" a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia creatia marelui compozitor roman. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.
La editia din aceasta toamna, la Bucuresti vor ajunge solisti de renume, dirijori prestigiosi, dar si mari orchestre ale lumii, precum London Symphony Orchestra, ce va fi dirijata de Horia Andreescu, Orchestra Nationala Rusa, care va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestre de Paris, Filarmonica din Oslo, cea din Rotterdam, Dresdner, Munchen, si, desigur, Filarmonica "George Enescu", precum si Orchestra Nationala Radio.
Ioan Holender, directorul artistic al festivalului si directorul Operei din Viena, a fost cel care a stabilit continutul programului, al repertoriilor, precum si principalii invitati din festival.
Pana pe 23 septembrie, spiritul lui Enescu va pune stapanire pe Ateneul Roman, Sala Palatului, Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti, ba chiar si pe piata din fata Ateneului, care va deveni Piata Festivalului, locul unde in fiecare seara publicul va putea asista gratuit la concerte, expozitii de pictura, lansari de carte, proiectii de filme.
Festivalul va fi deschis sambata seara cu un spectacol de gala ce va avea loc la Sala Palatului. Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, va prezenta un program complex, cu arii celebre, alese pe spranceana - "Nunta lui Figaro", "Tosca", "Barbierul din Sevilla", "Madama Butterfly", "La Traviata", "Don Carlos", "Rigoletto", "Boema", "Oedipe", "Turandot" si "Manon Lescaut" sunt doar cateva dintre operele care se regasesc in programul serii.
In continuarea festivalului, fiecare zi va aduce concerte ce vor prezenta o selectie variata de genuri - de la opusuri enesciene la compozitii de muzica romaneasca contemporana sau lieduri romanesti, dar si spectacole de opera, cum este "Tragedia lui Carmen" in regia lui Ion Caramitru, sau de dans - "OuiBaDa", realizat de catre coregraful Gigi Caciuleanu, dar si cele doua show-uri "L'Amour ? La Danse", sustinute de Compania de balet "Bejart", pentru care biletele sunt deja epuizate.
In programul festivalului sunt integrate si trei spectacole ale Operei Nationale din Bucuresti - "Carmen", "Tosca" si "Traviata", insa va lipsi opera "Oedip", care fusese cap de afis la editiile anterioare.
Festivalul Enescu prognozeaza concerte de muzica de dimineata pana seara. Sala Mica a Palatului va gazdui seria de concerte "Dimineti de muzica enesciana", iar Ateneul Roman va prezenta "Concertele de la miezul noptii",
In plus, in programul manifestarilor se regasesc Ansamblul Profil, Ansamblul Hyperion, Trioul Contraste, Corul Madrigal, Corul Antifonia. Acesta din urma are in program si lucrarea "Strigaturi 2" de Adrian Iorgulescu si "Crezul" pentru cor mixt si instrumente de percutie, de Mihaela Vosganian.
In total, programul festivalului cuprinde 36 de lucrari de creatie enesciana, 145 de opusuri din repertoriul universal, 85 de lucrari contemporane romanesti. De asemenea, o noutate este organizarea a "noua nopti de muzica baroca".
Cat despre concursul din cadrul festivalului, acesta va cuprinde trei sectiuni: compozitie, pian si vioara, la care s-au inscris un total de 203 concurenti din peste 35 de tari: pian - 44 de concurenti din 15 tari, vioara - 41 de concurenti din 17 tari, compozitie - 118 lucrari participante din 34 de tari.
De asemenea, tot in cadrul acestor manifestari va avea loc si concursul pentru atribuirea viorii Stradivarius.
Valoarea premiilor pentru fiecare sectiune de interpretare a concursului este de 15.000 de euro pentru premiul I, 10.000 de euro - premiul II si 5.000 de euro - premiul III. Pentru sectiunea compozitie se vor acorda premii pentru sectiunea de muzica simfonica - 10.000 de euro si pentru sectiunea muzica de camera - 7.000 de euro.
Biletele pentru festival au fost puse in vanzare la 1 august, la casieria Salii Palatului. Preturile biletelor variaza intre 30 si 60 lei la spectacolele de la Sala Palatului, intre 30 si 40 lei la Ateneul Roman, intre 50 si 100 lei la Teatrul National din Bucuresti si intre 40 si 60 lei la Opera Nationala din Bucuresti. Pretul abonamentelor la festival variaza intre 200 si 800 lei, in functie de locul de desfasurare si numarul spectacolelor si tipul cumparatorului (pensionarii si studentii -200 lei, 17 spectacole la Sala Palatului).