Stim ca planeta noastra se incalzeste, chiar daca unii au aflat direct, pe propria piele, iar altii doar de la televizor. Natura simte si ea schimbarea vremii si se manifesta in consecinta. Schimbarile climatice au la baza incalzirea globala provenita de la efectul de sera, fenomen provocat de dioxidul de carbon si metan. Unul dintre punctele cele mai vulnerabile il constituie ghetarii din zonele alpine, ramasi pe loc de la ultima glaciatiune. Ghetarii sunt buni indicatori pentru variatilie temperaturilor medii. Volumul mediu al ghetarilor pare sa se reduca in fiecare an cu circa 3% din pricina incalzirii globale.
O crestere a temperaturii cauzeaza ghetarii sa se micsoreze mai repede. Volumul de gheata al tuturor ghetarilor s-a injumatatit intre 1950 si 2000 iar viteza acestui proces se gaseste in plina crestere. Un studiu recent estimeaza ca ghetarii din zonele montane ar putea pierde pana la 27 % din volum, pana in anul 2100, ceea ce va avea efecte substantiale asupra hidrologiei regionale si a resurselor de apa. Aceasta topire ar urma sa antreneze o crestere a nivelului marilor cu 12 cm in medie pana la sfarsitul secolului. Unele regiuni vor fi mai afectate decat altele in functie de altitudinea ghetarilor, natura terenului si localizarea.
Printre pericolele la care sunt expusi, de pilda, locuitorii Elvetiei intr-un viitor nu foarte indepartat se numara inundatiile provocate de prabusirea stancilor si umflarea si revarsarea apelor. Aceste amenintari ar putea afecta caile de acces si gospodariile, cauzand chiar pierderi de vieti omenesti. In toamna anului 2006, in perioada septembrie-noiembrie, a fost exceptional de cald in multe parti ale Europei, cu o temperatura cu 3 grade Celsius mai mare decat in mod normal pentru latura nordica a Alpilor.
De altfel, schimbarile au inceput sa fie resimtite inca din 1990, cand vor fi semnalate primele fisuri in ghetarulTrift, aflat in zona cantonului Berna din Elvetia. In 2002, acesta s-a spart in mii de bucati de gheata si pentru ca se afla intr-o zona depresionara, a dat nastere unui lac care a devenit un punct de atractie turistic. Numeroase alte intinderi de apa s-au format in urma topirii maselor de gheata. In acest ritm, ghetarii Alpilor ar putea sa dispara cu desavarsire din peisaj pana la jumatatea acestui secol.
In ciuda avertismentelor oamenilor de stiinta, impactul schimbarilor climatice nu a descurajat sectorul industrial, care continua sa se extinda masiv, conducand la cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.