Bratarile fac parte dintr-un tezaur de 15 bratari sustrase ilegal din situl arheologic Sarmizegetusa, intre 2000 si 2002, cu o valoare de circa 1,5 milioane dolari, care au fost vandute pe piata neagra interna si internationala.
Una dintre bratari se afla la un cetatean din Baia Mare, a precizat ministrul Iorgulescu.
Cele noua bratari recuperate sunt expuse, intre 29 noiembrie si 13 decembrie, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, expozitie organizata in Orasul Marii Uniri pentru a treia oara in acest an.
Statul roman a cheltuit, pana in prezent, 480.000 de euro pentru rascumpararea a sapte dintre cele 15 bratari dacice din aur, dupa cum reiese din actele depuse de Ministerul Culturii si Cultelor intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara. Patru dintre bratari au fost rascumparate de la un colectionar american, cu 980.000 de lei, doua au fost recuperate din Elvetia, cu 140.000 de euro, iar una din SUA, cu 60.000 de dolari.
Alte doua bratari au fost recuperate fara bani. Prima dintre acestea a fost predata autoritatilor romane de catre cele franceze, dupa ce fusese expusa la Paris de o galerie din New York.
A doua bratara a fost recuperata de politistii de frontiera din Baia Mare de la un hunedorean despre care se sustine ca ar fi primit obiectul in gaj de la unul dintre inculpati. Procesul cautatorilor de comori dacice a inceput pe 7 iulie 2005, cand s-a dispus trimiterea in judecata a 13 persoane pentru efectuarea de sapaturi neautorizate in situl arheologic "Sarmizegetusa Regia" si sustragerea a doua tezaure alcatuite din 15 bratari dacice de aur.