> din Palatul Brukenthal este realizata cu 79 de ani inainte de <
> a lui Michelangelo. Este considerata cea mai frumoasa sculptura din muzeu, autorul fiind un anonim transilvanean", spune dr. Andrei Kertesz, cercetator al Muzeului National Brukenthal, citat de Rompres, adaugand ca este una dintre cele mai valoroase sculpturi religioase apartinand sasilor din Transilvania.
Spre deosebire de Michelangelo, sculptorul transilvanean nu este cunoscut de cercetatori. Totusi, istoricii artei spun ca autorul "Pieta" de la Sibiu a fost format in "ambianta austro-boemiana, importanta zona de sinteza artistica si de difuzare a acesteia la inceputul secolului al XV-lea". <
> de la Sibiu este prea putin cunoscuta, desi este expusa in primul muzeu din Romania, cel din palatul baronului Samuel von Brukenthal.
Mult mai veche decat muzeul insusi, "Pieta" o infatiseaza pe Fecioara Maria indurerata, cu trupul lui Iisus in brate. Dupa aproape 590 de ani, sculptura mai pastreaza majoritatea trasaturilor date de autor, cu exceptia unei importante parti din trupul Mantuitorului, care s-a pierdut. Totusi, asemanarea dintre "Pieta" de la Sibiu si cea expusa in Bazilica Sfantul Petru de la Vatican este foarte mare. Cea de la Brukenthal este realizata la dimensiuni mai mici, nu este expusa intr-o biserica si nu are celebritatea autorului, cum este cea sculptata de Michelangelo, la varsta de 24 de ani, in 1499. Sculptura anonimului transilvanean reprezinta una dintre atractiile turistice ale Sibiului - Capitala Culturala Europeana. (L.D.)