Nu cu mult timp in urma, tricotatul, crosetatul, cusutul si brodatul erau cele mai comune indeletniciri ale femeilor, activitati ce le permitea acestora sa-si realizeze singure accesorii practice si decorative pentru casa. Dar, oadata cu dezvoltarea industriei textile, aceste accesorii lucrate manual au inceput sa fie produse in masa. Obtinandu-se mult mai usor si mult mai rapid, articolele se gaseau la un pret convenabil, pentru toate buzunarele. La fel de repede, tricotatul a devenit oarecum o indeletnicire invechita, neinteresanta pentru tinerele generatii, care nu doreau sa-si investeasca timpul lor in procesul de invatare a acestei abilitati aparent arhaice.
Dar, accesoriile handmade au inceput sa fie din nou la mare cautare, nu din necesitate, ci pentru ca acestea dau unicitate si personalitate decorului interior. Tricotajele creaza o atmosfera calda, primitoare spatiului, mai ales in sezonul rece cand avem nevoie de mai mult confort. Specialistii in design interior au adoptat si ei aceste elemente de artizanat, oferindu-le insa o tenta moderna. Astfel, moda de pe vremea bunicilor revine in tendinte si in atentia proprietarilor care, fie procura aceste elemente de decor din magazine, fie incearca sa si le creeze singuri, dorind sa dea mai multa personalitate spatiului.
Cei care nu au timp sa se “joace” cu andrelele, gasesc pe piata o varietate de produse, de la perne decorative si covorase, fete de masa si servetele, decoratiuni de perete, tapiterie tricotata pentru mobilier si lampi, cosuri de depozitare, cutii, mici decoratiuni pentru acasa si ornamente pentru pomul de Craciun. Avantajul celor care isi realizeaza singuri decoratiunile este ca isi pot alege modelul, culoarea dar si tipul firelor. Daca odata cu scaderea temperaturilor de afara va veti umple casele cu aceste bunuri confortabile, care adauga textura, caldura si culoare spatiului, veti avea parte de o iarna calduroasa in acest an.
Sursa foto: dginteriordesign.com
4 Noiembrie 2013
A.I.
editor artline.ro