Traind intr-o perioada in care lupta pentru drepturile omului a condus la revolutie in America si in Franta, Mary Wollstonecraft (1759-1797) si-a scris, in 1792, propria declaratie a independentei femeii. Plina de pasiune si directa, In apararea drepturilor femeii ataca, prin argumente rationale si lucide, perspectiva dominanta la acea vreme cu privire la feminitatea docila si decorativa, punand in schimb bazele unei emancipari fara precedent: educatie egala pentru baieti si fete, eliminarea prejudecatilor si definirea femeii prin profesia avuta, si nu prin propriul partener. Autoarea sustine ca femeia nu este in mod natural inferioara barbatului, parand sa fie astfel doar din lipsa educatiei. Prin urmare, atat barbatii, cat si femeile ar trebui sa fie tratati ca fiinte rationale, in conditiile unei ordini sociale bazate la randul ei pe ratiune.
La vremea publicarii sale, In apararea drepturilor femeii a produs un amestec de admiratie si revolta, insa astazi este considerata primul mare manifest al drepturilor femeii, transformand-o pe Wollstonecraft in fondatoarea feminismului modern.
Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft (27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost scriitoare britanica, filosof si feminista. Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revolutiei Franceze, o carte de conduita si o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscuta mai ales pentru cartea In apararea drepturilor femeii (1792), in care argumenteaza ca femeile nu sunt inferioare barbatului, ci doar par a fi din cauza educatiei deficitare. Ea a sugerat ca atat femeile, cat si barbatii sa fie tratati ca fiinte rationale si isi imagina o ordine sociala bazata pe ratiune.
Editura Herald
Martie 2017