A fost o editie cu alte doua aniversari - 110 ani de cinema in Romania si 10 ani de Festival de Film European, eveniment la care UCIN e partener. A fost o intalnire de familie, lucru intarit si de Mihnea Gheorghiu, si de Sergiu Nicolaescu, care a primit Premiul Special al Juriului pentru creatie cinematografica. "Suntem o familie si e o ocazie sa ne mai si bucuram de succesele noastre. Un succes de-al nostru e un succes al culturii nationale." Un al doilea Premiu Special al Juriului pentru creatie cinematografica (cea mai importanta distinctie acordata la aceasta editie) i-a revenit lui Dan Pita, care lipsea insa din tara.
Cristi Puiu a lipsit si el de la ceremonie, poate pentru ca aflase ca "Moartea domnului Lazarescu" n-avea sa fie desemnat - asa cum ar fi fost normal - Cel mai bun film al anului 2005. Filmul a fost premiat pentru cea mai buna regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor - Ion Fiscuteanu, si cea mai buna actrita - Luminita Gheorghiu. "Filmul a luat foarte multe premii in strainatate, dar pentru mine cel de acasa e foarte important, pentru ca mi l-am dorit. Atunci cand vreau ceva, nu sunt modesta", spune actrita. Marea majoritate a premiantilor si-a dedicat premiile. Florin Piersic Jr si-a dedicat Mentiunea de onoare fetitei sale - pe care o are cu actrita Dorina Chiriac -, nascuta zilele acestea. Constantin Popescu, recompensat si el cu Mentiune de Onoare, si-a dedicat filmul memoriei cineastului Catalin Cocris si si-a impartit premiul cu directorul sau de imagine, Mihai Malaimare Jr, Cornel Mihalache, recompensat cu Premiul Special al Juriului pentru documentarul "Sange si catifea", i-a dedicat premiul lui Mirel Iliesu, de la a carui disparitie s-au implinit, in urma cu doua zile, 21 de ani, si a marturisit ca-i e dor de Studioul Sahia ca de un tata. Spontana, Olga Tudorache, Premiu Special al Juriului pentru participarea extraordinara in "Faraonul" de Sinisa Dragin, a marturisit: "Va spun cu toata sinceritatea ca eu nu mi-as fi dat premiu".
Premiile au fost decise de doua jurii - unul pentru filme de fictiune (lung- si scurtmetraj) si altul pentru filme documentare si de animatie. Alte "curiozitati", pe langa neacordarea premiilor pentru cel mai bun lungmetraj (Marele Premiu) si cel mai bun scurtmetraj, au mai fost acordarea in cadrul sectiunii fictiune a unui premiu pentru muzica de film si a altuia pentru coloana sonora, acordarea unui premiu de imagine pentru documentar (nu si pentru scurtmetraj), acordarea premiului pentru cel mai bun reportaj (?!), a premiului pentru film-portret, pentru coloana sonora de film documentar, a premiului de scenariu film documentar, in vreme ce la categoria fictiune premiile s-au acordat de-a valma, fara a se face o mica diferenta intre scurt-, mediu- si lungmetraj, in afara de cea de a premia cu mentiuni un film experimental, un mediumetraj si un scurtmetraj semnate de tineri. Juriul pentru film de fictiune a fost compus din: Laurentiu Damian (presedinte), Vlad Leu, Stefan Antonescu, Ion Bucheru, Mircea Ciocaltei, Camil Silviu, Monica Ghiuta, Irina Nistor si Stefan Velniciuc, iar juriul pentru film documentar si animatie din: Nicolae Cabel (presedinte), Ioana Popescu, Mircea Bunescu, Calin Stanculescu, Vasile Ion si Mihai Surubaru. Un articol de Iulia Blaga