Perioada pana la venirea lui Mos Craciun, care pentru cei mici pare interminabila, este "alinata" intr-o anumita masura de sosirea lui Mos Nicolae. Acesta vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si aduce copiilor cuminti si ascultatori multe dulciuri si poate chiar si daruri.
Mosul aduce uneori cadourile in timpul noptii, alteori le lasa in ghetute abia in zorii zilei. Generatii intregi de copii au incercat sa il surprinda pe mos, insa acesta s-a facut nevazut de fiecare data.
Cizmulitele atent pregatite sunt umplute cu tot ceea ce este specific si se potriveste anotimpului rece: turta dulce, nuci, mandarine, portocale, crengute de brad. Pe langa acestea se regasesc uneori si cadouri in toata regula: jucarii, caciuli, manusi si fulare.
Mos Nicolae a existat cu adevarat!
Nicolae de Mira a trait in secolul al III-lea intr-o regiune care se afla in Turcia de astazi. Acesta era un episcop binecunoscut pentru faptul ca indragea copiii si ca ii ajuta pe cei sarmani. Era generos si ii placea sa imparta daruri. Se spune ca Nicolae a facut parte dintr-o familie foarte bogata.
Traia intr-un palat somptuos, insa parintii i-au dat o educatie aleasa si i-au insuflat dragostea fata de semenii neajutorati. Nicolae a impartit intreaga lui avere saracilor si a incercat sa faca bine celor nevoiasi. In timpul urmaririi crestinilor, Nicolae a fost prins, intemnitat si torturat pentru ca nu vroia sa renunte la credinta sa.
Cateva sute de ani mai tarziu crestinii de pretutindeni au inceput sa-l celebreze pe cel ce a devenit Sfantul Nicolae. Acesta este protectorul copiilor, dar si al marinarilor.
Mos Nicolae de astazi
La inceput Mos Nicolae era prezentat asa cum era de fapt, ca si episcop. Mai apoi, incet incet firul povestii adevarate a inceput sa se impleteasca cu legende spuse de oameni si obiceiuri din diversele zone ale lumii.
Cum a ajuns insa Mos Nicolae dintr-o regiune indepartata a Turciei de astazi sa imbrace straie rosii, sa aiba reni si o sanie mare? Se pare ca in anul 1927 un moderator finlandez a povestit in emisiunea sa de la radio, ca Mos Nicolae traieste in Finlanda, deoarece renii sai se simt cel mai bine in tara cu nameti mari, iar sania este cel mai potrivit mijloc prin care acesta poate transporta darurile. Povestea a impresionat si s-a raspandit numaidecat.
Odata cu emigrantii a ajuns aceasta imagine a Mosului din Finlanda si pe continentul american. Aici Mos Nicolae a devenit cu timpul “Santa Claus”, iar intr-o publicatie americana a fost ilustrat asa cum il cunoastem noi astazi: in cojoc rosu si caciula din blana, cu o barba alba, ochi blanzi si un suras foarte prietenos.
A.V.
6 decembrie 2011