Grupul Editorial Corint prefera sa publice nume consacrate ale literaturii romane, mergind pe mina manualelor.
Editura Corint a pariat in 2006 pe prozatori si pe critici romani 'care nu mai au nevoie de nici o prezentare'. Cu alte cuvinte, au mizat pe nume gata consacrate, 'nume grele ale literaturii noastre contemporane', dupa cum declara Daniel Cristea-Enache, coordonatorul colectiei 'Scriitori romani'. Ambitia acestei colectii este 'sa grupeze opere in adevaratul inteles al cuvintului, nu doar simple volume'.
'Oldies but goldies' la Corint
Cei mai importanti autori ai colectiei sint Tudor Arghezi, Panait Istrati, Ion D. Sirbu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Dumitru Tepeneag, Radu Aldulescu si Dan Stanca. Altfel spus, autori culesi pe sprinceana din manualele de literatura romana, adevarate evergreenuri in materie de lecturi obligatorii pentru vacanta. Tocmai din acest motiv este foarte dificil sa spui care este cartea anului 2006 la Editura Corint, pentru ca toate titlurile sint de referinta si este destul de greu sa jonglezi cu astfel de nume incercind sa stabilesti best-sellerurile.
La capitolul traduceri, autorii romani din custodia Editurii Corint stau destul de bine. 'Unii dintre autorii nostri sint deja tradusi si circula prin spatiile culturale europene cu o dezinvoltura de invidiat. E cazul lui Dumitru Tepeneag, in primul rind, dar si al lui Nicolae Manolescu ori Eugen Simion. Realizind niste reeditari sau antologii din opera lor, am prevazut in contract dreptul autorului de a folosi textul pentru volume in alte limbi decit cea romana', explica Daniel Cristea-Enache.
Coordonatele unui succes editorial sint, din punctul de vedere al criticului Daniel Cristea-Enache, 'nume de autor important, o opera de calibru, o prezentare grafica deosebita, organizarea unor lansari-eveniment si, in general, promovarea cartii'. Pe de alta parte, oficialul de la Corint puncteaza faptul ca piata de carte are o componenta de aleatoriu, ceea ce face predictiile destul de dificile.
Proza se vinde mai bine
'Proza are deocamdata mai multa cautare decit critica si poezia, dar, cu un marketing si o promovare inteligente, si poezia poate avea impact la public (vezi succesul colectiei de poezie de la Cartea Romaneasca). Remarc totodata revenirea la moda a cartilor masive, maximale prin tematica, problematica si... numar de pagini. Cititorul obisnuit, daca tot e sa cumpere o carte, prefera una solida la propriu si la figurat, iar nu o consumabila de 200 de pagini, cum se intimpla in anii trecuti', explica criticul.
Romani lansati in valuri
Asa cum se intimpla la aproape toate editurile mari, la Corint se remarca o diferenta foarte mare, la nivel de cifre de vinzari, intre autorii straini de succes (editati de Grupul Editorial Corint prin editurile Corint Junior si Leda) si cei romani. 'Pe de alta parte, dat fiind ca noi i-am scos pe acestia din urma in doua mari valuri, la tirgurile de carte din iunie 2005 si iunie 2006, nu putem avea o situatie a vinzarilor strict pe anul 2006. De aceea, din Top 5 - scriitori romani lipsesc cifrele', explica reprezentantul editurii.
Top 5 vinzari (autori straini)
'Codul Emily Post al bunelor maniere pentru copii', Peggy Post, Cindy Post Senning, Corint Junior - 16.000 de exemplare
'Cronicile Wardstone': 'Ucenicul Vraciului', 'Blestemul Vraciului', 'Secretul Vraciului', de Joseph Delaney, Corint Junior - cite 10.000 de exemplare
'Copiii lampii fermecate', de P.B. Kerr, vol. I-II, Corint Junior - 10.000 de exemplare
'Trei intr-o barca', de Jerome K. Jerome, Editura Leda - 7.500 de exemplare
'Trei pe doua biciclete', de Jerome K. Jerome, Editura Leda - peste 4.000 de exemplare
Top 5 vinzari (autori romani)
'Viata pe un peron', de Octavian Paler
'Trigrama Shakespeare. Fictiuni speculative', de Cristian Tudor Popescu,
'Jurnal secret', de Alex Stefanescu
'Timpul trairii, timpul marturisirii. Jurnal parizian', de Eugen Simion
'Andersen cel crud si alte teme', de Nicolae Manolescu
Ioana Calen