Mai nou britanicii pot face imprumuri in conditii foarte avantajoase pentru un scop "nobil' datorita programului "Own Art", o initiativa guvernamentala interesanta.
Prin acest program de creditare pasionatii de arta pot sa beneficieze de credite de pana la 2000 de lire (3.545 dolari), sume cu care pot achizitiona lucrari de arta contemporana.
Scopul acestui program este de a incuraja publicul larg sa inceapa o colectie de lucrari originale, dar si sa aduca mai multi bani pe piata britanica de arta, o piata considerata misterioasa, aproape inaccesibila. Pana in prezent peste 4000 de britanici au beneficiat de imprumuturi prin "Own Art" in valoare totala de 2,5 milioane de lire sterline (4,4 milioane de dolari).
Aceasta modalitate inedita de incurajare a culturii ar trebui sa devina in timp un adevarat impuls: publicul se va obisnui mai mult sa cumpere opere de arta, in special lucrari de arta contemporana, va determina dezvoltarea pietei, ajutandu-i in acest fel si pe artistii din Marea Britanie, cei mai multi dintre acestia trebuind in prezent sa aiba si o slujba stabila pentru a putea supravietui.
Potrivit sustinatorilor programului, colectia de arta nu mai trebuie sa fie un hobby al celor bogati, care se pot informa si pot achizitiona orice. Aceasta idee de "democratizare" a colectiilor reprezinta doar una dintre schimbarile de mentalitate dorite si considerate ca necesare in Marea Britanie.
De la venirea la putere in 1997, laburistii au propus mai multe proiecte legislative, pentru a oferi publicului sansa unui acces mai simplu la cultura si educatie. Printre promisiunile facute se numara si marirea numarului de studenti, astfel incat 50 la suta dintre tinerii britanici sa aiba sansa unei educatii superioare.
Sub conducerea laburista Marea Britanie a trait o schimbare vizibila a lumii arististice. Expozitiile de arta contemporana au inceput sa devina stiri de prima pagina, iar artisti controversati precum Damien Hirst au devenit nume cunoscute de oricine are acces la massmedia. In acelasi timp muzeele au primit numeroase donatii, atat din partea guvernului cat si din partea Loteriei Nationale, pentru a suplimenta fondurile. Numeroase companii internationale, intre care si British Petroleum, au sponsorizat expozitii si manifestari artistice, castigand o imensa publicitate.
Primarii si consilii locale au comandat artistilor lucrari si au organizat expozitii din fonduri municipale sau au sponsorizat galerii de arta, care atrag investitii si turisti, construind in acelasi timp identitati culturale. Programul "Own Art" s-a devedit un succes in special la Cambridge, unde arta noua a fost bine primita. Cambridge Contemporary Art Gallery, una dintre galeriile mici din oras, a reusit sa vanda cu ajutorul programului 74 de lucrari de arta in doar cateva luni, iar interesul continua sa creasca.
Cum pe piata exista sute de artisti tineri, ale caror lucrari se vand cu sume cuprinse intre 20 si 5.000 de lire sterline, publicul nu are decat sa caute si sa aleaga. "Own Art" va fi extins in viitor, pe masura succesului sau, fiind organizata o campanie de publicitate, orientata si spre categorii sociale care in trecut evitau galeriile si dealerii.
Ianuarie 2006