Thomas Cole
Colosseumul, Forumul Roman, Panteonul, Columna lui Traian sau Arcul lui Constantin, Fantana Trevi, Villa Borghese, Bazilia Sf. Petru, Muzeele Vaticanului, Capela Sixtina, Piata Navona sau Piata Spaniei sunt doar cateva dintre principalele atractii care multumesc atat turistul cautator de istorie, cat si pe cel iubitor de arta. Roma are foarte multe de oferit, dar si imprejurimile acesteia detin valoroase vestigii.
O astfel de zona este Campania, regiune joasa din jurul Romei, cu o suprafata de 2100 kilometri patrati. Campania este o zona bogata atat in frumuseti naturale cat si in arta si cultura. Regiunea acopera atat zone de coasta cat si campii fertile, cuprinzand spatii pitoresti.
Campania este si o regiune viticola, recunoscuta si apreciata inca din perioada Romei antice. Aici se afla si unul dintre cele mai vechi si strategice drumuri, Via Apia, regina drumurilor lungi, acesta fiind astazi spatiul ce conserva cel mai bine frumusetea naturala din zona.
Daca in perioada Romei antice Campania a fost infloritoare, in Evul Mediu a fost abandonata din cauza epidemiei de malarie si insuficientei surselor de apa pentru agricultura. Regiunea a fost repopulala in secolele XIX - XX, cedand spatiu Romei, fiind distruse astfel zone din vechea organizare.
William Stanley Haseltine
Frumusetile zonei Campania au inspirat de-a lungul timpului pictori precum Claude Lorrain, Tischbein, Tuner, Corot. Scriitori ca Goethe, Henry James au ajuns aici. In secolele XVIII - XIX Campania a fost cel mai pictat peisaj din Europa.
Goethe in Campania (pictat in 1787 de Tischbein, in timpul cand cei doi calatoreau de la Roma la Napoli).
Octombrie 2015
A.I.
Editor ArtLine.ro