In procesul de amenajare trebuie sa ne asiguram ca “imbracam” cele mai importante trei elemente dintr-o locuinta: ferestrele, peretii si pardoseala. Indiferent de marime, fereastra permite accesul vizual in interiorul locuintei, astfel, perdelele si draperiile joaca un rol important in asigurarea intimitatii. Pe langa rolul practic pe care il indeplinesc, perdelele si draperiile contribuie si la aspectul general al camerei, fiind foarte decorative. De asemenea, in ultimul timp, se poarta foarte mult acopereirea masiva a intregului spatiu vitrat.
In cazul peretilor, materialul textil il regasim sub forma de tapet, care joaca mai mult un rol decorativ decat unul practic, exceptand zonele de bucatarii si bai, precum si camerele copiilor. La nivelul pardoselei este necesara amplasarea unui covor sau a unei mochete. Tinerii, in mod special, nu agreaza ideea de covor. Acestia resping acest element de decor mai mult din punct de vedere al intretinerii, si nu din motive estetice. Cu toate acestea, covoarele sunt inca la moda, fiind folosite pentru a aduce o pata de culoare si caldura caminului. O pardoseala inchisa la culoare poate fi foarte bine pusa in evidenta de un covor deschis. Nici un designer nu recomanda lipsa acestora, mai ales ca ele pot fi folosite ca accente de culoare.
Materialele textile se folosesc cu predilectie pentru tapiterii, respectiv pentru canapele, fotolii, scaune. Si zonele exterioare pot fi decorate cu ajutorul materialelor textile, de exemplu, perdele baldachinelor, foisoarele de gradina, pernutele decorative. In ultimul timp, pernutele au un rol foarte important in decorare, au revenit in moda. Pentru terase si gradini pernutele joaca mai mult un rol util. Puse pe un mobilier din lemn sau de ratan sunt foarte confortabile.
Exista materiale care se folosesc distinct, in functie de spatiul de locuit. De exemplu, dormitorul, care este o camera destinata odihnei si relaxarii, trebuie sa fie amenajat cu materiale textile mai mult practice decat estetice. Ferestrele trebuiesc acoperite cu materiale opace care nu permit patrunderea razelor solare, asternutul, de asemenea, trebuie sa fie dintr-un material calitativ care sa asigure confortul. Importanta este si durata de viata a materialelor folosite. Cu cat sunt supuse mai des folosirii, cu atat ar trebui sa fie mai rezistente.
Si in living textilele se regasesc din abundenta. In functie de fiecare proiect, de fiecare gen de mobilier, de suprafata vitrata, se pot gasi materiale textile potrivite. Daca mobila din aceasta incapere este anosta, inchisa la culoare si nu exista nici un alt element de decor, se poate pune accentul pe paleta cromatica. In bucatarie, deoarece exista foarte multe aparate electrocasnice, spatiile ce pot fi decorate cu textile sunt putine. Se poarta perdelute foarte colorate pentru geamurile mici, care nu sunt amplasate pe intreaga suprafata a geamului, ci pe trei sferturi sau pe jumatate.
Zona diningului si cea cea a livingului, fiind de obicei una in continuarea celeilalte, trebuie sa indeplineasca o oarecare simetrie si o oarecare concordanta coloristica. Pentru dining se folosesc aceleasi culori ca cele pentru living. Sunt foarte rare cazurile in care diningul este complet separat de living si atunci poate fi tratat ca o zona distincta. De asemenea, in dining putem interveni si cu alte materiale textile, respectiv fete de masa, servetele, naproane. Puteti da o nota eleganta incaperii folosind acelasi tip de material in mai multe moduri, de exemplu, poti decora ferestra cu o draperie frumoasa si pe masa sa pui un napron din acelasi material.
Noiembrie 2013
A.I.
editor artline.ro