Nu este o inventie moderna, potrivit marturiilor de epoca obiceiul de a-l atinge si a-i oferi un banut a aparut relativ devreme, la putin timp dupa ce statuia originala a fost expusa aici. Si da, de cele mai multe ori va trebui sa asteptati macar cateva minute la coada formata. In plus sunt si mai multi cei care se multumesc sa il filmeze sau sa il fotografieze pe Il Porcellino, pe care il veti intalni si sub forma de figurine mai mari sau mai mici, dar si pe tricouri, carti postale, cani sau magneti de frigider.
Povestea unuia dintre cele mai populare monumente din oras incepe in secolul al XVII-lea, cand Pietro Tacca, unul dintre maestrii artei baroce, turna imaginea mistretului pentru o viitoare fantana putin inainte de 1634 (data exacta nu este cunoscuta) fiind inspirat de copia in marmura a unui original grec, astazi expusa la Galeria Uffizi (nu va mirati daca si acolo il veti intalni pe Il Porcellino, dar in piatra). La fel ca multe alte sculpturi din Grecia Antica, pierdute pentru totdeauna, sansa a fost mai mereu numarul mare de copii romane, care aveau sa permita colectionarilor si cercetatorilor sa redescopere enorm de multe informatii despre un capitol altfel necunoscut din istoria artei. Si foarte probabil era o reprezentare a temutului mistret caledonian, rapus de curajoasa Atalanta, cea despre care se spunea ca este la fel de puternica si curajoasa ca orice barbat, si poate vana aidoma celor mai buni dintre ei.
A fost una dintre cele mai admirate sculpturi in bronz ale epocii sale, si daca initial ar fi trebuit sa ajunga in fabuloasele Gradini Boboli, langa Palatul Pitti, alaturi de alte capodopere, in cele din urma mistretul a ajuns sa impodobeasca mica fantana din Mercato Nuovo, loc nu doar pentru negot, dar si de promenada si socializare, fiind ulterior mutata pe locul unde poate fi vazuta si astazi. Dar ceea ce turistii pot atinge este in fapt o copie moderna, turnata in 1998, iar originalul lui Pietro Tacca a devenit una dintre atractiile de la Muzeul Stefano Bardini din Florenta.
Iar popularitatea statuii a facut ca in muzee, gradini si colectii private din toata lumea sa se regaseasca un numar impresionant de copii, cateva zeci la numar, ce pot fi intalnite in Statele Unite, in Danemarca, Germania, Franta, dar si in Japonia, Norvegia, Belgia sau Australia.