Multe si variate sunt problemele vietii si de neinchipuit sunt mijloacele fiintei omenesti de a le aduce la un rezultat mai mult sau mai putin multumitor.
Intre aceste probleme ce ne preocupa, zi cu zi, clipa cu clipa, trebuie sa numaram in prima linie problema frumusetii, a eternei frumuseti, cantata din cele mai indepartate timpuri, atat de barbati cat si de femei.
Femeia are in mod instinctiv, firesc, ceva distins in faptura ei, care o face sa apara frumoasa, sa se intreaca cu frumusetile naturii, ca intr-insa sa rasara intr-una tot ce e mai frumos, multa frumusete, numai frumusete!
Denumirea de "sexul frumos" nu e deci deloc gresit; in cuprinsul sau general are mult temei, destula noima si e inconjurata de o mare aureola de lumina, dreptate si adevar. Sexul frumos era totdeauna cautat, admirat si adorat, a placut si va placea neintrerupt, caci frumusetea atrage misterios, se impune de la sine cu puteri temeinice si nesfarsite sunt resursele ei fermecatoare…
Barbatul, "sexul tare", denumit si urat, nu vede in femeie decat frumusetea, tenul frumos, viata senina, divina, visul dulce si inaripat. Ca dovada in toate capodoperele marilor maestri, femeia a fost intruchipata in tot felul, caci ea a insufletit cu frumusestea si puterea ei magica, facand ca arta omeneasca sa se infaptuiasca, sa traiasca si sa fie slavita printr-insa.
In vederea acestor mari adevaruri, frumusetea trebuie sa fie bine pastrata, incontinuu ingrijita si sa ne interesam cat se poate de mult de o igiena a frumusetii si sa nu lasam sa treaca nici un nor oricat de mic inaintea ochilor frumosi care sa-i intunece.
Toate miscarile, torsurile, gesturile, mersul, orice atitudine in corpul plin de viata si de atractie al femeii au dreptul la frumustete rationala, impunatoare, sanatoasa. Totul se poate savarsi cu arta si cu chibzuinta, cu gust si cu farmec, daca fiinta frumoasa sau pe calea frumusetii staruie din rasputeri, ingrijindu-se neobosit si folosindu-se de toate mijloacele aflate in arsenalul frumusetii.
Cine se ocupa de o igiena a frumusetii nu trebuie sa neglijeze nicio particica a corpului. Din cap pana in picioare, curatenia sa fie a tot stapana, sa se rasfete peste tot locul, sa scalde toate organele, toate madularele, ca sa le insufleteasca pe toate.
Curatenia - e primul factor al frumusetii. Alaturi de frumusetea fizica, corporala, trupeasca, sta frumusetea interna, sufleteasca, morala; ele se influenteaza una pe cealalta, fiind strans legate, stiut fiind ca intr-un corp sanatos e si un suflet curat si inaltator.
De frumusetea feminina ca si de bunatatea si sanatatea sexului frumos de s-ar molipsi sexul barbatesc, toti barbatii, multa dragoste s-ar naste, iubirea ar trona peste tot pamantul si amorul sagalnic ar fi motorul fericirii si bucuriei omenesti.
(articol preluat din revista DOMNITA - publicatie feminina saptamanala, exemplar din aparut in anul 1929, luna februarie)