Oras sfant pentru crestini, mozaici si musulmani, Ierusalimul este unul dintre cele mai vechi, mai frumoase si mai cunoscute orase din Orientul Mijlociu, cea mai mare asezare din Israel si capitala statului evreu, un loc pentru care de-a lungul mileniilor s-au dus razboaie si batalii cumplite. Cei care viziteaza astazi Ierusalimul vor gasi un oras care in mare parte s-a schimbat mult prea putin fata de cum arata cu secole in urma. Partea veche a orasului, plina de biserici, sinagogi, moschei, locul unde se gaseste si Zidul Plangerii, este in permanenta foarte aglomerata, credinciosii din intreaga lume venind aici in pelerinaj.
Insa Ierusalimul nu este doar un oras sfant, ci si un loc unde veti gasi un numar impresionant de magazine si piete, unde puteti da peste adevarate chilipiruri, pentru orice fel de marfuri. Insa veti avea nevoie de cateva zile bune pentru a descoperi macar cateva dintre cele mai bune pravalii si piete, pentru ca oferta este impresionanta, pasiunea pentru negociere a vanzatorilor deja legendara, iar preturile pot varia foarte mult. Numarul si varietatea obiectivelor turistice din Ierusalim impresioneaza de la prima vizita, fie ca este vorba de muzee, fie de monumente istorice si lacasuri de cult, indiferent de confesiune. Imaginea stranie a trei mari religii ce coexista aici de secole, in ciuda conflictelor si adversitatilor, preoti crestini de diverse confesiuni alaturi de evrei ultra-ortodocsi sau musulmani, demonstreaza cat de important este orasul Ierusalim pentru Israel si pentru lumea intreaga.
Obiective :
Biserica Sf Ana : o frumoasa biserica de secol XII, construita de cruciati, pe locul unde se spune ca s-ar fi nascut Sf Ana (Hannah), la mica distanta de Via Dolorosa, foarte iubita de credinciosii care ajung aici din intreaga lume. In permanenta mica biserica este aglomerata, iar slujbele si cantecele religioase de aici sunt impresionante.
Biserica Tuturor Natiunilor : langa Orasul Vechi, pe Muntele Maslinilor, se gaseste aceasta frumoasa biserica, construita in jurul unei stanci din Gradina Ghetsimani, in interiorul lacasului de cult putand fi vazuta o frumoasa podea din mozaic. Tavanul are intarsii aurite. Este una dintre cele mai cunoscute biserici din Ierusalim.
Biserica Adormirea Maicii Domnului : ridicata pe locul mormantului Fecioarei Maria. Initial, in secolul V, aici a fost construita o capela, distrusa ulterior. Abia in 1130 biserica avea sa fie reconstruita de cruciati, care au ridicat aici un lacas de cult impresionant. Dupa ocuparea Ierusalimului de catre musulmani, mormantul a ramas intact, dar biserica a fost partial daramata, fiind reconstruita de calugarii franciscani abia in a doua jumatate a secolului XIV. Rit ortodox. Merita vizitata fie doar pentru interiorul sau, remarcabil fiind mozaicul reprezentand un zodiac.
Biserica Luterana : situata in Cartierul Crestin, langa Biserica Sf Mormant, a fost ridicata in secolul IV pe fundatiile unui vechi templu roman al zeitei Venus, fiind refacuta de cruciati in secolul XII.
Catedrala St George : cu turnurile sale neo-gotice si arhitectura impresionanta, catedrala este unul dintre cele mai populare destinatii turistice si sediul arhiepiscopiei anglicane. In stil britanic, rar intalnit in aceasta parte a lumii, cu o vasta curte interioara, complexul include un colegiu, o scoala, o mica gradina, locuinte si biserica.
Biserica Sfantului Mormant : cel mai important loc din Ierusalim pentru crestinii din intreaga lume, Biserica Sf Mormant este ridicata chiar deasupra locului unde a fost inmormantat Iisus Hristos. Construita in 336 de Imparateasa Elena a Bizantului, distrusa ulterior, avea sa fie refacuta in mai multe randuri de cruciati si cu ajutorul pelerinilor, structura de astazi datand din 1810. Zeci de mii de credinciosi vin in fiecare an in acest loc, si mai ales in perioada sarbatorilor locul este mai mult decat aglomerat. Sf Mormant se gaseste in interior, intr-o capela, iar slujbele ce au loc aici apartin mai multor confesiune : armeana, catolica, greco-ortodoxa, ortodox rasariteana. Inca o dovada a importantei acestui loc pentru crestini.
Via Dolorosa : crestinii care vin aici ajung intotdeauna pe Drumul Crucii, Via Dolorosa, aflat in cartierul musulman de astazi, trecand pe la Palatul lui Pilat, Arcul lui Hadrian, locurile unde traditia spune ca Iisus si-a luat crucea, unde s-a prabusit de trei ori, ajungand in final pe Golgotha. Este un pelerinaj pe care sute de mii de oameni il fac in fiecare an.
Zidul Plangerii : loc sacru pentru Israel, este tot ce s-a pastrat din cel de al Doilea Templu, distrus de romani in anul 70, loc unde evreii credinciosi vin sa se roage si sa planga pierderea Templului. Templu care mai bine de un mileniu a fost centrul religios, spiritual si cultural. Dar Zidul Plangerii, cu esplanada sa, este si locul unde au loc ceremonii de Bar Mitzvah, unde atat credinciosi cat si atei lasa intre pietrele Zidului biletele cu dorintele lor, iar in permanenta veti vedea aici credinciosi mozaici adanciti in rugaciune.
Iulie 2008