După ce săptămâna trecută liderul sindicatului botoşănean a trimis către toate unităţile de învăţământ în care are membri adrese prin care îi informa de demararea acţiunii de protest, ieri aceştia au pus în practică manifestarea nemulţumirilor. După cum susţine preşedintele SIP Botoşani, Maria Ţiprigan, toţi membrii sindicatului pe care îl conduce au luat parte la acţiunea de protest. De asemenea, sindicatul a anunţat din timp atât Inspectoratul Şcolar judeţean cât şi Instituţia Prefectului Botoşani despre iniţierea acţiunii de protest.
Potrivit liderului sindical la Şcoala Coşula au intrat în grevă 22 de cadre didactice. Însă aceştia efectiv nu au intrat la ore. Greva de avertisment s-a desfăşurat în toate şcolile şi grădiniţele unde Sindicatul Învăţământului Preuniversitar are membri. "Regret că nu s-au alăturat şi celelalte federaţii şi că ele consideră că nu e momentul să protesteze acum. Noi credem că acest protest trebuie organizat înaintea votării bugetului", a declarat Maria Ţiprigan, preşedintele SIP Botoşani.
Sindicaliştii au organizat această acţiune de protest susţinând că e primul semnal de alarmă pe care îl trag. Ei au o serie de nemulţumiri pe care le-au făcut cunoscute atât Guvernului, cât şi celorlalţi colegi de la federaţiile din învăţământ. În primul rând membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale sunt nemulţumiţi de inexistenţa unui contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură, nerespectarea acordului încheiat între organizaţiile sindicale şi Guvern sau refuzul elaborării statutului personalului din învăţământ.
Printre altele, sindicaliştii invocă nerezolvarea problemelor cu care se confruntă învăţământul special, nesoluţionarea salarizării motivante a personalului nedidactic din învăţământ, nealocarea prin buget a fondurilor necesare subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament sau neacordarea primei de vacanţă, a tichetelor de masă, a tichetelor de cadou şi a celor de creşă. (Margareta NICHIFOR)