In dimineata de Paste sunt asteptate cu nerabdare cadourile iepurasului. Daca la inceput ele erau doar figurine de ciocolata, infatisand iepurasi sau oua, si se adresau exclusiv copiilor, incet incet, s-a acceptat ideea ca acestea trebuie sa se ofere tuturor apropiatilor.
Iepurasul de Paste isi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in secolul al XVI-lea, in diverse scrieri. Tot in Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolata si zahar.
Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi. Pentru budisti, iepurele este o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
Potrivit unei alte legende zeita saxona Eastre (zeita Lunii) a gasit intr-o iarna, pe camp, o pasare ranita si a transformat-o in iepuroaica, pentru a o salva. Aceasta si-a pastrat insa capacitatea de a oua. Astfel ca, pentru a-i multumi zietei ca a salvat-o, iepuroaica isi decora frumos ouale si le oferea zeitei.
Imigrantii germani au dus traditia iepurasului si pe continentul american. Astfel, cei mici au ajuns sa creada ca daca sunt cuminti, vor primi de la iepuras oua si dulciuri. Din America, traditia s-a raspandit cu repeziciune pe celelalte continente.
Prezenta iepurasului in sarbatoarea de Paste nu are, prin urmare, legatura cu credinta in invierea Mantuitorului Iisus Hristos, ci mai degraba cu primavara si renasterea la viata.
Indiferent de natura sa, pagana sau crestina, Iepurele de Paste este un personaj recunoscut in toata lumea, pe care am ales sa il asociem cu drag de Sarbatoarea Pastelui.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.