Proportiile, scalarea marimilor, echilibrul vizual sunt elementele cheie ce definesc apoi caracterul mobilierului, latura umoristica, dar mai ales elementele de functionalitate.
Unii designeri de mobilier pentru copii afirma ca aceasta arta, de a crea o lume pentru cei mici, este echivalentul unui joc de a combina elemente practice din viata de zi cu zi. Jocul este de fapt punctul focal al mobilierului pentru copii, elementul definitoriu ce-l face diferit de cel pentru adulti.
Jocul imaginativ este o latura esentiala in dezvoltarea copilului, intrucat il ajuta sa inteleaga si sa interpreteze realitatea. Prin completarea spatiilor cu elemente creative creierul copilului este stimulat, se dezvolta imaginatia si ia nastere gandirea critica. De aceea, amenajarea spatiului pentru copii este bine sa vina dincolo de nevoile simple, sa defineasca "frumosul" in conditiile unui spatiu ce confera siguranta, ce il invata prin joc cum sa interactioneze cu ceilalti, si cel mai important, sa-i ofere un spatiu in care sa poata dormi confortabil - o componenta esentiala a dezvoltarii fizice si mentale sanatoase.
De exemplu, designerii recomanda plasarea patului la intersectia a doi pereti perpendiculari, in scopul de a crea limite sigure.
Spatiile pentru copii trebuie sa fie proiectate pentru diverse actiuni si activitati, atat pentru invatare cat si pentru joaca.
Dincolo de toate aceste aspecte, culoarea, modelul si textura permit crearea unui spatiu unic, in care sa se regaseasca si sa defineasca astfel acel loc, numit "acasa".
Sursa foto: thedesignsheppard.com
A.I.
Iunie 2016