Dupa cum explica autorii, poate ca termenul este imposibil de tradus exact, dar esenta lui este sa traiesti fiecare oportunitate, fiecare intalnire, fiecare experienta in sine, pentru ca niciodata nu va reveni identic. Prilejul oferit de viata din jurul nostru nu va fi nicicand la fel, chiar daca aidoma unei scene de teatru vom incerca sa reconstruim atmosfera, sa aducem obiectele, cadrul, persoanele. Lumina va fi alta, aerul diferit, noi mai batrani. Sa nu facem aidoma vanatorului din vechea legenda tibetana despre Shambhala, care intr-o zi gaseste portile taramului mitic, paradiziac, deschise. Dar nu intra pentru ca vrea sa isi aduca si prietenii, pierzand astfel singura sa sansa de a iesi din aceasta lume si a intra pentru totdeauna intr-una mai buna, poveste ce se regaseste in esenta aceeasi in numeroase mitologii.
Hector Garcia si Francesc Miralles reusesc intr-un ghid succint sa prezinte esenta a ceea ce inseamna ichigo-ichie alaturi de instrumente si elemente definitorii pentru ce inseamna psihologia contemporana, sintetizand experiente, simboluri si parabole sub forma unui manual ce te invata cum sa te bucuri de frumusetea trecatoare a vietii, dar cu atat mai pretioasa cu cat se pierde atat de repede. Nu este o abordare pesimista sau resemnata, ci o alternativa care face sa incepi sa iti descoperi rostul, scopul vietii, sa incerci sa vezi lucrurile prin alta prisma, sa te rupi de cel de ieri si sa traiesti mereu azi.
Francesc Miralles, Hector García (Kirai), Ichigo-Ichie. Arta japoneza de a te bucura de fiecare clipa, editura Humanitas, Bucuresti, 2020