Iacob Negruzzi, prozator, poet si dramaturg roman, s-a nascut pe 31 decembrie 1842 la Iasi, ca fiu al lui Costache Negruzzi si al Mariei Gane. Isi face studiile in Germania, absolvind cursurile Facultatii de Drept din Berlin. Din 1864 ocupa postul de profesor de drept comercial la Universitatea din Iasi, unde functioneaza pana in 1884, cand ocupa catedra similara a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Iacob Negruzzi impreuna cu Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Vasile Pogor si Theodor Rosetti, infiinteaza in anul 1863 societatea culturala "Junimea". Devenit unul din membrii de baza, a fost ales in 1868 secretar al societatii. Din 1867 a fost si redactor al revistei "Convorbiri literare", ocupand ulterior si functia de director al revistei pana in 1895.
Iacob Negruzzi isi face debutul in literatura in anul 1866, cu sceneta "Impacarea", pe care o publica in revista "Foaia societatii pentru literatura si cultura romana in Bucovina". Ca poet nu are succes, poeziile sale lirice fiind lipsite de valoare. Nici cu baladele sale: Kaher, Iezid, Mervan, Domnita si robul, nu se face remarcat.
Mult mai consistenta este proza sa, ce ii stabileste reputatia de scriitor. O scriere importanta este romanul "Mihai Vereanu", publicat in 1873. Rezultate bune are si cu insemnarile de calatorie: Plimbari prin munti (1868) si Pe malul marei (1870).
Iacob Negruzzi traduce in versuri si in proza, cea mai mare parte din dramele lui Schiller si scrie cateva comedii de moravuri si de situatii, dintre care se disting: "Amor si viclenie" (1870) si "O alegere la senat" (1878). Scrie si idila "Miron si Florica" (1870), satire, epistole, schite, piese de teatru, memoriale de calatorii si un volum de memorii intitulat sugestiv "Amintiri de la Junimea" (1921).
Iacob Negruzzi devine membru titular al Academiei Romane in 1881. Este ales de mai multe ori vicepresedinte al acestei institutii, si de doua ori conducand-o in calitate de presedinte si de secretar general. Scriitorul a decedat pe 6 ianuarie 1932 la Bucuresti.
Sursa foto
A.I.
editor artline.ro