Manualele de magie au rasarit ca si ciupercile dupa boomul Harry Potter O data cu dezvoltarea industriei editoriale a aparut un fenomen pe cit de firesc, pe atit de pervers si de fascinant. Teoreticienii moderni ii spun piggy-backing, adica o industrie care face bani de pe urma romanelor si a impactului lor asupra culturii populare. Codul lui Da Vinci este exemplul perfect. Multi speculanti si-au dat seama de potentialul comercial al subiectului si au inceput sa redacteze carti-parazit fie ca incercau sa explice, pe bune, ce e adevarat si ce e fals in roman, fie ca au facut documentare sau chiar ghiduri turistice care refaceau traseul personajelor.
Doar la Editura RAO au aparut trei astfel de ghiduri. Cel mai fierbinte si plin de seva produs literar la ora actuala este seria Harry Potter. Are toate ingredientele, de la simplul fapt ca se adreseaza unor cititori cu virste cuprinse intre 3 si 80 de ani pina la productiile cinematografice, care alimenteaza succesul fiecarui volum, si o industrie intreaga de jocuri si alte obiecte care sa puna paie pe foc. La o cautare pe Amazon.com a cartilor despre Harry Potter care nu sint semnate de J. K. Rowling apar aproximativ 18 rezultate. Majoritatea sint ghiduri de genul Ghidul neoficial al misterelor lui Harry Potter, de Galadriel Waters, sau Intelepciunea lui Harry Potter: Ce ne invata eroul tau preferat despre alegerile morale, de Edmund M. Kern, ori Evanghelia dupa Harry Potter: Spiritualitatea din povestile celui mai faimos vrajitor din lume, de Connie Neal, si exemplele pot continua. Editura Polirom a tradus una dintre cele mai de succes carti de acest gen, Manual de initiere in vrajitorie, de Oberon Zell-Ravenheart, care cu siguranta va fi inclusa in foarte multe cadouri pentru sarbatorile de iarna si poate nu doar in cele pentru copii. Acest trend a dus la fetisizarea domeniului, ghidurile practice de vraji si farmece transformindu-se in cadouri la moda pentru copii si femei, care au fost mereu preocupate de scurtaturi catre lucrurile pe care si le doresc.
Cartea este de fapt un mod foarte frumos si ingenios de a prezenta copiilor si preadolescentilor lumea, sub pretextul ca ii ajuta sa devina vrajitori. Conventia este perfecta: explicatiile sint toate stiintifice, limbajul este accesibil, dar nu pueril, abordarea este inteligenta si ludica. Toate lucrurile pe care copiii le pot invata sint usor de pus in practica, evitindu-se efectul de dezamagire si de dezolare pe care-l lasa in urma lectura unor astfel de introduceri in magie. De exemplu, globul cu plasma este unul dintre cele mai recomandate instrumente - acele globuri transparente din sticla care se gasesc in toate magazinele de cadouri si decoratiuni interioare si care gazduiesc furtuni electrice de mici dimensiuni. Printre diferitele tipuri de vrajitori sint prezentati si cybermantii sau vrajitorii computerelor - mai ales hakerii si cei care se specializeaza in gasirea si obtinerea informatiilor ascunse cu ajutorul unor tehnici sofisticate de cautare pe Internet. O alta denumire folosita este cea de tehnomag, preluata din serialul SF Babylon 5.
Referintele culturale sint pretutindeni, de la omniprezentul Harry Potter pina la Disney, Star Wars, Matrix, romanele lui Tolkien si tot arsenalul mitologiei contemporane, iar toate teoriile sint sustinute cu citate si trimiteri din premiatii cu Nobel pentru Fizica si filosofi precum Paracelsus, Nicolaus Cusanus sau Girodano Bruno, fara ca lectura sa devina imposibila sau plictisitoare.
Fiecare lectie de magie este precedata, pentru o mai buna intelegere a fenomenului, de o lectie de filosofie, psihologie, geologie, istorie etc., prezentata intr-un mod cit mai atractiv. Acest grimoar, cum este descris volumul, este de fapt o enciclopedie pe cit de completa si riguroasa, pe atit de distractiva. Sub umbrela teoriei conform careia totul este magie daca esti atent la ce se intimpla in jur si iti asculti simturile, vrajile sint predate sub forma unor lectii de mitologie, istorie, stiinte ale naturii sau indicatii practice despre cum sa faci focul fara bete de chibrit sau cum sa construiesti o casuta in copac.
Volumul are suficienta informatie cit sa fie pe gustul oricarui parinte, destul divertisment cit sa tina cititorul lipit de carte si un ton conspirativ care ar face orice copil sa se simta special. Probabil ca te-ai simtit altfel decit cei din jurul tau inca de cind erai mic. Poate ca ai trait experiente mai intense decit ale altor copii, ai plins mai mult, ai ris mai tare - ai iubit, te-ai jucat si ai incercat mai mult, se scrie in capitolul Chemarea. Aproape orice copil se va recunoaste imediat in aceasta descriere, isi va da seama ca are puteri latente, nebanuite, pe care isi va dori sa le acceseze. Iar daca aceasta carte nu-i este de-ajuns si vrea sa faca performanta in magie, se poate inscrie la o scoala de magie si vrajitorie imediat. Nu are nevoie decit de o conexiune la Internet si de cardul parintilor pentru a-si plati cursurile. La www.GreySchool.com atit copiii, cit si parintii se pot inscrie la cursuri, pot da examene, primesc lectii, teme, fac eseuri si referate, iar la sfirsit primesc o diploma de vrajitor.
Farmece de urgenta Cartea cu vraji, de Nicola de Pulford, este un alt exemplu de carte de lux care a facut furori in ultimele luni. Foarte multe poze colorate, coperta imbracata in imitatie de piele, promisiunea ca va creste sansele indeplinirii tuturor dorintelor, din seriile arata si simte-te bine, ademeneste si pastreaza, celebritate si avere, chinurile dragostei sau farmece norocoase si salvatoare. Cartea contine trei farmece de urgenta ale caror pagini sint lipite, in jurul carora s-a crosetat un discurs delicios, de o naivitate asumata, despre fortele raului care pot fi invocate si care pot refuza sa plece si despre blesteme care se pot abate asupra femeii care le-a incercat.
Oberon Zell-Ravenheart este fondatorul Bisericii Tuturor Lumilor. Mai multe pe www.cotidianul.ro/select