Film - editie cu laureati asteptati
A
Cea de-a doua editie IPIFF si-a decernat castigatorii. Printre ei: Cristian Mungiu si regretatul Cristian Nemescu.
Intr-o seara arhiplina, la Teatrul de Vara din Mamaia s-au decernat premiile celei de-a doua editii a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti a' IPIFF 2007.
GALA. Lumea a inceput sa vina de la ora 21:00 pentru a asista la Gala decernarii premiilor acestei editii IPIFF si a vedea filmul castigator al Premiului Palme DaOr la Cannes 2007 4 luni, 3 saptamani si 2 zile in regia lui Cristian Mungiu.
Gazda a fost, ca in fiecare seara a festivalului, actrita Maia Morgenstern, care a bucurat publicul cu prezenta ei extraordinara. Pe scena au urcat organizatorul festivalului, dl Cristian Zgabercea si producatorul IPIFF 2007 dl Dinu Tanase alaturi de Eugen Aerbanescu, directorul CNC, care au spus cateva cuvinte despre importanta existentei unui festival precum IPIFF.
A
VIZIONARI. In saptamana care a trecut, Mamaia si Constanta au devenit capitala filmului. Zeci de scurtmetraje, mai multe filme romanesti, productii straine au putut fi vizionate atat de juriul festivalului, de jurnalistii specializati, cat si de marele public.
Intalnirea cu filmul romanesc a adus trei productii, fiecare interesanta in genul ei. Trei productii independente care, la ora actuala, incearca sa-si gaseasca drumul catre marele ecran. "Pescuit sportiv" (Angling) spune povestea unui cuplu obisnuit, care trece printr-o experienta extrema, accidentarea unei tinere. Pentru ca acest lucru ar duce la compromiterea unei vieti, Ea il convinge pe El ca e mai bine sa ascunda cele intamplate. Desi tanara accidentata isi revine, lucrurile evolueaza intr-o directie imprevizibila pentru personaje, punandu-le in situatii dificile, scotand la iveala probleme grave ale vietii lor intime si nu numai. Regizat de Adrian Sitaru, cu Adrian Titieni, Ioana Flora si Maria Dinulescu in rolurile principale, filmul experimenteaza filmari nervoase si extrem de anxioase, unghiuri subiective si mistere amoroase. Un al doilea film i-a apartinut lui Radu Gabrea. "Cocosul decapitat" este o coproductie Romania a' Germania a' Austria a' Ungaria si prezinta o poveste adevarata, desfasurata in anii celui de-al doilea razboi mondial (1941-1944), cand tihna orasului Fagaras din inima Ardealului este spulberata deA evenimentele istoriei.
In fine, o a treia pelicula marcheaza debutul in lungmetraj al lui Gheorghe Preda. "Ingerul necesar" este un film vizual care isi propune sa sparga mai multe bariere. A primit critici, insa multa lume este de acord ca este un "film-altceva". O sa vedem reactia publicului.
A
Iar castigatorii sunt...
Trofeul Marii Negre pentru film de lungmetraj s-a acordat ex-aequo productiilor: AAAAAAAAA
Sarajevo, Dragostea mea/ Grbavita (productie Austria/ Bosnia-Hertegovina/ Germania/ Croatia, scenariul si regia: Jasmila Zbanic) si Recviem/ Requiem (productie Germania 2006, scenariul: Bernd Lange, producator si regizor: Hans-Christan Schmid).
Trofeul Marii Negre pentru regie i s-a atribuit productiei Pentru a ajunge in Rai trebuie mai intai sa mori/ To Go to Heaven First You Have to Die (productie Franta/ Tadjikistan 2006, regia si scenariul: Jamshed Usmonov).
Trofeul Marii Negre pentru film de scurtmetraj s-a acordat ex-aequo filmelor Isola (Norvegia 2006) si filmului Flight Without Landing (Armenia 2006).
Trofeul Marii Negre pentru cea mai buna scoala de film prezenta in competitia de scurtmetraj se acorda: "Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale" pentru filmul Vineri in jur de 11, in regia Iuliei Rugina.
Premiul Criticii s-a acordat ex-aequo filmelor Voi, cei vii/ Du Lavende (You, the Living) si California Dreamina (nesfarsit) (productie Romania 2007).
Premiul de Excelenta s-a acordat producatorului si regizorului Cristian Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, care, de altfel, a si inchis festivalul.
Sebastian S. Eduard