Exista cateva minerale care prezinta acelasi colorit ca si jadul, mai ales cand sunt nesefuite, si pe care un ochi neformat le poate cu usurinta confunda cu aceasta. De fapt, foarte multe dintre ele au fost folosite de catre bijutierii chinezi, ca subtituenti ai jadului, in confectionarea bijuteriilor.
Aventurinul sau aventerinul – o varietate de cuart,ce contine numeroase foite de mica, galbene sau verzi, care reflecta puternic lumina. Este o piatra din grupa cuartului hialin, care se gaseste in mijlocul unor mase de un brun-rosiatic, cu reflexe aurii, ca o aglomerare de mici prisme sau un amestec de lamele de mica. Dupa ce sunt slefuite, aceste pietre de cuart capata o stralucire deosebita, datorita paietelor de mica, si devine scanteietoare, cu sclipiri aurii.
Este cunoscut si sub denumirea de cuart aventurian si se gasea pe vremuri pe pavimentele rasucite in jurul Nantes-ului, in Spania, Scotia si Saxonia.
Numele i se datoareza descoperirii modalitatii de producere a lui de catre oameni. Astfel, in Venetia anilor 1750, dr. A. Mioti a lasat sa cada din intamplare (per aventura) un pic de pilitura metalica de cupru intr-o sticla galbuie incandescenta, urmata de o fuziune. Incepand de atunci se obtine aventurin sintetic, prin amestec de cristale tetraedrice de cupru cu sticla galbuie.
Are duritatea de 7, iar greutatea specifica de 2,64 g/cm cub. In stare naturala se gaseste in China, India, Rusia (Ural), Brazilia si Germania.
Carneolul – o alta varietate de cuart. De culoare rosu inchis translucid si cu nuante de un rosu aprins privit la lumina, acesta este foarte des confundat cu jadeitul rosu de Burma.
Jaspe-ul (denumit si „piatra stropita”) – o varietate de cuart sub forma unei roci silicoasa compacte, variat colorata (rosu, verde sau negricios), alcatuita din calcedonie si compusi ai fierului. Se confunda cu nefritul rosu – ruginiu.
Calcedonia - varietate (colorata sau translucida) de bioxid de siliciu natural, calcedonia este un mineral, o varietate de cuart cu un habitus fibros, microcristalin. Poate fi incolora sau de culoare albastrui-cenusie; impuritatile creeaza varietati brun-rosiatice sau verzi. Poate fi confundata cu jadeitul alb sau cu nefritul. Numele de calcedonia provine din cuvantul grecesc khalkedon – oras in Bithyria. Nuanta cea mai cautata este gri-albastru. Are duritatea de 6,5-7 si greutatea specifica de 2,59-2,61 g/cm cub.
Agatul - o varietate microcristalina a mineralului cuart. Caracteristic agatului sunt dungile colorate diferit, rosiatice si verzui. Repartitia regulata a dungilor se datoreaza unei cristalizari ritmice. Numele acestui mineral provine fie de la latinescul agger – pamant, dupa unele versiuni, fie de la Ahatos, numele unui rau din Sicilia, pe malurile caruia a fost descoperit prima oara.
Reprezinta o varietate de calcedonie de mare duritate, rezultata din amestecurile de oxizi de siliciu cu oxizi de fier. Culorile sale variaza de la alb laptos (calcedonia), ;a negru (onix arab), brun cu albastru (sardonix), rosu cu alb (carneola). Culorile sale sunt vii si variate. Are greutatea specifica de 2,64-2,66 g/cm cub. Piatra de agat are propietatea de a-si schimba coloritul in functie de temperatura persoanei care poarta. Se gaseste in Rusia (Ural), Romania, Mongolia, India.
Amazonitul sau Piatra de Amazon – varietate verde de feldspat (nume generic dat unor minerale cu compozitie si aspect divers (silicati de potasiu, de sodiu si de calciu), alcatuind numeroase roci eruptive si metamorfice); se confunda cu unele nefrite si cu jadeitul de Yunnan, de culoare deschisa. Se gaseste faramitat, pe malurile din regiunea Anazonului - aici au fost descoperiti mici idoli confectionati din amazonit, cu sute de ani in urma. I se mai spune si jad verde aprins si este foarte dur.
Varietatile serpentinului (Williamsite, Bowenite sau Serpentinul galben) - mineral de culoare galbuie sau verde-bruna, asemanator nefritului.
Talcul – in mod special varietatea cenusie, steatitul – un mineral compact, mult mai moale decat jadul, fiind folosit deseori ca substituent al nefritului.