inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari
BIJUTERIILE: PIESE DE PODOABA SI SIMBOLURI ALE REGALITATII /

ISTORIA BIJUTERIILOR

Existenta primelor bijuterii in lume ridica problema valoarii magice a acestora, inainte ca ele sa devina obiecte ornamentale. Pornind de la ideea ca fiecare rasa umana in parte are propriile caracteristici, viziunile asupra acestei probleme sunt si ele diferite. Se presupune ca ornamentele din os, dintii de animale sau cochiliile si scoicile purtate de oamenii primitivi, aveau initial o motivatie estetica, ulterior atribuindu-li-se o valoare magica. Acest punct de vedere a fost vehiculat pana in zilele noastre, insa intr-o forma atenuata. Bazandu-ne pe valoarea mistica conferita bijuteriilor si a semnificatiilor pastrate de-a lungul timpului, putem deduce ca acestea nu au fost purtate decat ca talismane la inceputurile existentei lor.

Lipsa informatiilor si dificultatea omului modern de a intelege ‘suflet primitiv’ atrag dupa sine incertitudi cu privire la adevarata semnificatie si valoarea reala a primelor bijuterii. Este foarte posibil ca profunzimea oamenilor stravechi se depaseasca cu mult capacitatea noastra de intelegere. Una dintre ipotezele vechiculate sustine ca acestia simteau nevoia materializarii fortelor magice invisible din jurul lor in obiecte, cu ajutorul carora sa li se transmita efectele binefacatoare ale acestora.

Pentru a intelege mai bine psihologia mistica a popoarelor, ne vom opri asupra unei civilizatii stabile, evoluate. Egiptenii, detinatorii artei scrisului, au transmis informatii referitoare si la acest aspect prin intermediul hieroglifelor lasate. In urma descifrarii acestora aflam ca ei au creat o bijuterie, care a ramas proprie lor timp indelungat si care avea o semnificatie simbolica: de ‘baraka’, adica intelepciune spirituala si binecuvantare a zeilor. Aceste bijuterii au fost: scarabeii (mai exact pietre gravate care infatiseaza insecta cu acelasi nume).  Muzeul Louvre pastreaza si astazi scarabei gravati in sarcovagele regilor egipteni din dinastia a IV-a, contemporani ai piramidelor, cu o vechime, asadar, de mai bine de 5000 de ani. Aceste piese marcau insemne ale puterii regale. Doctrinele ezoterice au transformat scarabeul intr-un simbol al eternitatii, al macrocosmosului, al Demiurgului, intrucat egipenii erau convinsi ca scarabeii sunt inruditi cu El, si ca astfel sunt inzestrati cu o existenta eterna asemanatoare pasarii Phoenix a grecilor.

In Indii, bijuteriile posedau virtuti talismanice impotriva spiritelor rele sau a influentelor malefice ale anumitor astre. Gem-urile exercitau o actiune favorabila asupra celui care le purta. Astfel, diamantul  era un antidot impotriva ciumei iar emeraldul impotriva veninului serpilor; topazul invingea icterul prin homeopatie- iar cornalina – piatra sangelui- era indicata in cazul hemoragiilor. Tifachi, un scriitor arab, consemneaza cateva dintre virtutile cristalelor: turcoazul actioneaza impotriva durerilor de dinti, iar rubinul pentru a intari inima, in timp ce emeraldul este folosit pentru alungarea demonilor. Intreaga lume mediteraneana antica s-a impartit intre astfel de credinte. Roma a dedicat emeraldul zeului Mercur, atribuindu-i valori singulare: daca era purtat pe deget se credea ca va intari privirea si ca va invinge apoplexia ; se presupunea de asemnea ca ar diminua durerile nasterii. La evrei, pieptul marelui preot era gravat cu 12 pietre pretioase diferite pentru a aminti de cele 12 triburi ale Israelului, in timp ce romanii au inclus aceste pietre intr-un nomenclator esoteric, asociindu-le cu cele 12 semne ale Zodiacului si cele 12 luni ale anului.

Femeile romane purtau bijuterii analoage (pecetea/matrita fabricata dupa procedee asemanatoare), adesea incrustate cu pietre pretioase prelucrate. Acestea erau reprezentate de un colier format din trei mici cercuri/pecete suspendate pe un lant, cioplite in forma de luna. Urmatoarele bijuterii importante au fost inelele de aur, rezervate cavalerilor. Atat bijuteriile analoage, cat si inelele de aur, simboluri ale unor clase sociale distincte, au disparut treptat, din cauza faptului ca metalul pretios din care erau confectionate a devenit din ce in ce mai rar decat era in secolul al IV-lea i.Hr.

De-a lungul istoriei, insa, se poate observa ca, odata cu disparitia unei traditii distincte a unei caste, se succede imediat o alta ierarhie, care, la randul ei, poseda embleme/semnificatii si marci onorifice.

In final putem afirma ca toate bijuteriile au putut deveni embleme ale onoarei, intrucat mana care le-a oferit era de vita regala. Totusi aceste diferente intre semnificatiile bijuteriilor, ale utilizailor sau ale potrivirilor se sterg odata cu trecerea timpului si a progresului industrial in fiecare civilizatie.

 

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline