Vizitatorii Florentei, indiferent de cat de pretentiosi sunt ei in materie de frumos, raman de fiecare data impresionati de arta si arhitectura acestui oras. Puritatea gustului este confirmata de cea a printilor Italiei Renascentiste : de-a lungul miraculosului secol al 15-lea, cand omul, la fel ca si in Grecia Antica, parea ca poate face orice isi doreste si ca este stapanul propriului destin, bijuteriile se pare ca nu au fost mai mult decat un accesoriu lipsit de importanta (conceptie prezenta si la vechii greci).
In aripa stanga a Palatului Pitti se afla Museo degli Argenti, in traducere literala: Muzeul de Argint, unde se afla comoara familiei Medici, mai tarziu a marilor duci austrieci de Toscana. Cele 25 de camere dela parterul palatului, care au fost initial apartamentele ducale de vara si camerele de la mezanin au fost alese in anul 1861 ca locatie pentru muzeul de argint, care detine o colectie variata de obiecte pretioase (pietre pretioase, camee, pietre semi-pretioase, fildes, bijuterii, argint etc.). Acestea stau drept marturie a vietii somptuoase a printilor si a colectiilor detinute de dinastiile care au condos Toscana, cu o atentie deosebita asupra familiilor: Medici si Lorraine.
Nucleul colectiei Medici a fost initial prezervat in Palatului Medici, in via Larga (actuala via Cavour), unde Cosimo cel Batran a inceput in sec al 15-lea colectarea generoasa si diversa a unor obiecte pretioase, care vor fi fost ulterior incredintate fiului sau, Petru si nepotului sau Lorenzo Magnificul. Una dintre cele mai reusite categorii de piese este cea a vaselor Lorenzo, care sunt valoroase atat din punct de vedere istoric, cat si artistic.