Jeremy Broun, un cunoscut designer britanic de mobila, a declarat intr-o publicatie de specialitate ca a studiat indeaproape mobilierul fabricat de IKEA si a ramas uimit.
"Din pacate munca mea este foarte scumpa din cauza materialelor nu prea ieftine si pietei mici din Marea Britanie. Aceasta piata nu este deschisa catre mobilierul cu adevarat inovativ", spune Broun.
Acesta a mai adaugat in legatura cu calitatea oferita de IKEA faptul ca multi ar ramane uimiti de testele si metodele de testare pentru mobilier, inca din forma de prototip.
"Deoarece traiesc intr-o societate britanica in care era inevitabil ca IKEA sa nu aiba curajul sa ocupe un segment de piata in anii '90 am decis sa ma documentez daca mobilierul este sau nu de calitate caci atunci cand unele lucruri sunt si frumoase si ieftine, circula multe zvonuri", a mai spus designerul.
A completat argumentand ca testele la care IKEA supune produsele proprii sunt mult mai riguroase decat cele pe care si le-ar permite un designer obisnuit ce detine o afacere de familie.
Spre exemplu sertarele dulapurilor sunt scoase afara si impinse la loc de peste 30.000 de ori inca din stadiul de prototip. Broun a dat acest exemplu caci in Anglia vremea nefavorabila da batai de cap multora. Lemnul nu rezista la umiditate si mereu a avut de facut drumuri lungi pentru a repara sertarele mobilierului creat de el.
Britanicul Broun a urmat si cursuri sustinute de inginerii IKEA. Abia atunci a reusit sa isi dea seama ca exista mari diferente intre mobila ieftina si cea scumpa. Aceste diferente sunt in general legate de perceptia consumatorului si nu neaparat de calitatea adevarata a produselor.
Cu toate acestea chiar daca preturile celor de la IKEA au ramas in continuare mici, evolutia tehnologica nu a stagnat.