inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

IKEA, atacata organizat de artisti

0 Comentarii
Brandul IKEA promoveaza "arta pentru toti", devenind tinta ironiilor artistilor contemporani.

"Doamne, apara-ne de mobila suedeza!", spune la un moment dat naratorul din "Fight Club".

Acelasi lucru, spus in mai multe cuvinte, este redat si in romanul cu titlu omonim semnat de Chuck Palahniuk, in care brandul IKEA este prezentat ca ideal de viata pentru orice membru al clasei de mijloc din lumea intreaga.

"Oameni care stateau pe closet cu reviste pornografice in mina le-au schimbat cu cataloage de mobile de la IKEAA", scrie Palahniuk, persiflind "instinctul de cuib" care ne-a facut pe toti sa avem aceleasi masute care intra unele in altele, aceleasi lampi din hirtie ecologica nealbita, aceleasi cutii care te ajuta sa tii ordine in camera si fotolii lucrate manual de oameni saraci si cinstiti din Lumea a Treia.

Multi artisti au luat pozitie fata de omniprezenta IKEA in viata noastra.

Mobila de la IKEA este inteligenta, practica, ergonomica, ecologica, usor de manipulat, asamblat, demontat, ocupa foarte putin spatiu, nu-ti da bataie de cap, poate fi usor inlocuita datorita pretului accesibil si are toate calitatile sa-ti faca viata mai usoara.

Asa ajung oamenii de pe continente diferite sa aiba case care arata aproape identic. Asa au ajuns oamenii sa transforme conceptul IKEA in filosofie de viata si sa-si doreasca relatii, angajati, prieteni, copii care sa aiba toate calitatile mobilei de la IKEA.

Sa nu le dea bataie de cap. Sa nu ocupe mult spatiu in viata lor, sa nu se distinga prin nimic si in acelasi timp sa fie "de calitate". Sa le sporeasca confortul, nu sa le complice inutil vietile.

In asentiment cu pozitia lui Palahniuk este artistul Joe Scanlan, care face sicrie din bucati de mobila IKEA, atragind atentia, pe de-o parte, ca riscam sa ne ingropam vietile intre niste scinduri lacuite si bine promovate si, pe de alta parte, ironizind usurinta cu care oamenii isi pot asambla singuri mobila.

Daca poti sa-ti asamblezi singur toata mobila in care traiesti, asambleaz-o si pe aia in care-ti dormi somnul de veci, pare sa spuna artistul.

Sicriele sint de vinzare pe Internet si vin in doua culori, maro si alb. Datorita formei ergonomice, dezasamblate pot incapea oriunde, fara sa ocupe mult spatiu si, in caz de deces, se monteaza in citeva minute.

Regizorii Simon si Jon for Blink au facut un spot de 60 de secunde, sub forma unui horror, in care mobile vechi din diverse case prind viata si incearca sa saboteze IKEA. Initial, mobilele incearca sa isi impiedice stapinii sa vada reclamele la IKEA (un scaun scoate televizorul din priza, un fotoliu se pune in fata ecranului etc.), iar apoi mobilele din toate casele ies in strada si blocheaza intrarea de la magazinul albastru.

Cei doi regizori incearca de fapt sa traga un semnal de alarma asupra bulimiei consumeriste incurajate de IKEA.

IKEA nu provoaca doar reactii adverse artistilor, pe multi altii ii are in solda. O multime de artisti contemporani, recrutati de IKEA, fac arta pe banda rulanta care are toate calitatile mobilierului din acelasi brand si poate fi gasit in toate casele, fie ca este vorba de printuri, fie ca e vorba de statuete sau de alte obiecte de decor.

Cind e vorba de arta contemporana, IKEA incorporeaza tendintele de multiplicare si replicare ieftine in plina epoca a reproducerii mecanice.

La capitolul multiplicare o avem pe artista Lisa DeJohn, 35 de ani, cu pictura ei "Blue Flower", clonata ca print vindut deja in 36.000 de copii, in toate cele 237 de magazine IKEA de pe glob.

Clasicii moderni au fost reprodusi si ei cu succes si transformati in obiecte de design. Monet si Picasso au fost incorporati ca niste pattern-uri si motive pentru toti si toate.

Nu iti poti permite un Monet original ca doar nu esti muzeu, dar macar un print impresionist cu nuferi poti sa iti cumperi.

Odata reproduse obiectele in serii ultralimitate, IKEA trece usor la multiplicarea designului cool asociat cu designerii de jucarii, in special cele fabricate din vinil devenite celebre o data cu Kidrobot, Michael Lau sau Bounty_X_Hunter din Japonia.

Bodrul Khalique, designer pakistanezo-britanic, nascut in 1978, a fost recrutat de industriile creative IKEA pentru SPA?KA - un mic personaj-fantoma din cauciuc cu un buton ascuns in cap, menit sa lumineze noaptea camerele de copii sau fanii de jucarii de colectie.

Reproducerea in masa creeaza contratendinte de care IKEA trebuie sa tina cont. E vorba de noi obiecte de cult in editie limitata doar pentru colectionari.

Daca detii mijloacele de reproducere poti sa organizezi evenimente de arta in serie limitata. IKEA organizeaza astfel de evenimente, pe conceptul de A'arta pentru totiA', in Chicago, Paramus, Philadelphia si Conshohocken.

Aici sint expuse lucrarile unor artisti nationali suedezi intr-o maniera care te face mai degraba sa te gindesti ca ei sint de fapt exponatele, sortate si etichetate, si nu lucrarile lor - sint prezentati mai curind autorii decit operele lor.

Reactiile anti-IKEA apar si in Romania. Dupa ce merge la deschiderea primului magazin IKEA din Romania (21 martie 2007), caricaturistul Mihai Stanescu ajunge pe strada Selari, la fosta galerie NIT, unde vernisajul era pe punctul de a se inchide.

Pe tabla de pe peretii galeriei, unde existau desene de Dan Perjovschi, Aurel Vlad, Florin Ciubotaru si altii, Mihai Stanescu a desenat una din primele reactii virulente la stilul si comercialismul IKEA: vrafuri de mulaje de corpuri umane, busturi, membre, penisuri supradimensionate si testicule umane serializate si puse la vinzare cu eticheta pe ele.

A'Arc peste timpA', atac romanesc la suedezi

O parodie a mobilierului IKEA, semnata de Sebastian Big
In lucrarea prezentata in Noaptea Alba a Galeriilor, Sebastian Big prezinta o lampa in stil IKEA cu titlul A'Prietenia romano-maghiara - Arc peste timpA'.

Lampa este lupoaica cu puii ei maghiari si romani, mamelele din becuri si coada - intrerupator, obiectul utilitar perfect care sa iti lumineze istoria nationala. Lampa sta pe o masa pseudofolclorica cu fata de masa in carouri rosii si scaune IKEA.

A'De cind s-a deschis IKEA nu numai celula familiala este umpluta pina la refuz cu mobilierul asta, dar si biroul. Designul pseudofolcloric Ikea e cioplit din acelasi lemn cu totalitarismele secolului 20, cind simbolurile, steagurile si stemele sint pentru prima data multiplicate precum marci inregistrate.

Citesti catalogul vizitei delegatiei maghiare din 1947 la lumina lampii A?lupoaica cu puiiA?. La sinii ei de bec sug fratii cu pampersi din steag national maghiar si romanA', comenteaza curatorul lucrarii, Stefan Tiron.

Pentru a vedea sicriul confectionat din materiale IKEA, accesati www.cotidianul.ro Ioana Calen
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Colectie privata de jucarii prezentata in cadrul proiectului Start Muzeul Copilului
Colectie privata de jucarii prezentata in cadrul proiectului Start! Muzeul Copilului

Asociatia Da’DeCe prezinta in premiera prima colectie privata donata unei asociatii, colectia de jucarii stransa de Iosif Hertea, personalitate culturala si om de stiinta, care si-a dedicat ...

Blaj aLive 2017 Reguli generale de acces
Blaj aLive 2017! Reguli generale de acces

Duminica, 4 iunie 2017, incepand cu ora 12:00, se deschid portile Blaj aLive, Marea Adunare a iubitorilor de muzica si de natura de pe Campia Libertatii. Participantii vor avea parte de distractie si ...

Ganditorul pleaca-n lume

Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expozitia "Nasterea unei mari expozitii: A l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie", care prezinta in ...

Alina s-a „dezlănţuit” în faţa juriului şi… a câştigat premiul cel mare

Locul I pe podium la secţiunea teatru în cadrul fazei naţionale a concursului "Floare de Colţ" a fost ocupat de o botoşăneancă. Alina Crăciun, de 14 ani, care a impresionat ...

A început Festivalul Naţional de Teatru Profesionist 'Liviu Rebreanu'

Ieri a început cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Profesionist “Liviu Rebreanu”, manifestare născută din iniţiativa lui Dorel Cosma, directorul Centrului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline